Hlavní obsah

V Rusku zatkli senátora kvůli podezření z účasti na dvou vraždách

Ruského senátora Arašukova zatkli přímo v zasedacím sále, podezřelý je z obrovských krádeží a dvou vražd.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

V Rusku byl ve středu zatčen člen horní komory parlamentu, Rady federace, Rauf Arašukov. Napsala to agentura TASS s odvoláním na nejmenovaný zdroj, podle kterého je 32letý senátor za severokavkazskou Karačajsko-čerkeskou autonomní republiku podezřelý z organizované kriminality. Vyšetřovatelé informaci potvrdili a uvedli, že Arašukov je důvodně podezřelý mimo jiné z účasti na dvou vraždách.

Článek

Zákonodárce byl odveden přímo z jednacího sálu během zasedání Rady federace, která s tím předtím vyslovila souhlas a odebrala mu imunitu. „Dali souhlas k zadržení a vyšetřování karačajsko-čerkeského senátora Arašukova. Zadrželi ho a vyvedli ze sálu,“ uvedla nejmenovaná osoba z horní komory parlamentu.

Arašukov v minulosti vytrvale odmítal všechna obvinění, kvůli kterým byl vyšetřován. V důsledku středečního zatčení mu byla odřeknuta imunita.

Podle agentury senátory na začátku zasedání s případem seznámil generální prokurátor Jurij Čajka. Během jeho vystoupení se prý Arašukov pokusil sál opustit, ale neuspěl. Reagovat na vystoupení Čajky odmítl.

Arašukov je údajně obviněn z několika trestných činů, včetně založení zločinné organizace.

„Je tam celá řada obvinění. Dokonce i článek 210 trestního zákoníku (založení kriminální organizace nebo účast v ní),“ citovala agentura svůj zdroj.

Vyšetřovací výbor Ruské federace, který je obdobou americké FBI, následně potvrdil, že Arašukov byl zatčen v rámci trestního řízení. Mluvčí výboru Světlana Petrenková upřesnila, že vyšetřovatelé zjistili účast dotyčného zákonodárce na dvou vraždách spáchaných v roce 2010. Oběťmi byli místopředseda karačajsko-čerkeského mládežnického hnutí Aslan Žukov a poradce prezidenta autonomní republiky Fral Šebzuchov. O podílu Arašukova na těchto vraždách a na dalších závažných zločinech prý svědčí řada důkazů, včetně tří svědeckých výpovědí.

Postupně se ukázalo, že se jedná o rozsáhlejší trestní případ, v jehož rámci více než 200 vyšetřovatelů a pracovníků FSB zasahuje v 11 ruských městech, včetně Moskvy a Petrohradu.

Úřady zatkly i senátorova otce

V Petrohradu byl ve středu zatčen i senátorův otec, bohatý podnikatel Raul Arašukov, který je podezřelý ze zapojení do krádeží zemního plynu společnosti Gazprom v celkové hodnotě více než 30 miliard rublů (přes deset miliard korun). Tato trestná činnost, kvůli níž je zákonodárce Rauf Arašukov také vyšetřován, byla podle mluvčí Petrenkové páchána několik let.

Podle ruských médií je Arašukov podezřelý také z falšování dokumentů, které mu mělo pomoci stát se senátorem v roce 2016.

Za posledních deset let bylo trestně stíháno přinejmenším 12 bývalých ruských senátorů. Imunity byl ale až dosud zbaven jediný ze stávajících členů horní komory parlamentu, a to v roce 2014. Léta se ale už nestalo, aby byl člen parlamentu zadržen přímo v zasedacím sále. Ve službě státu působí Arašukov už od svých 18 let, kdy se stal poslancem městského sněmu ve Stavropolu. Později byl ministrem práce, vicepremiérem a poradcem prezidenta autonomní republiky či ředitelem pobočky Gazpromu.

Při výslechu podle mluvčí Vyšetřovacího výboru Ruské federace Světlany Petrenkové prohlásil, že neovládá dobře ruštinu a požádal o tlumočníka, který mu byl poskytnut. Obhajoba to ale popřela jako výmysl, senátor prý hovoří rusky dobře a tlumočníka přizvali vyšetřovatelé pro jistotu. K vině se Arašukov podle agentury Interfax nepřiznal.

Vládní strana Jednotné Rusko, za kterou Arašukov podle BBC vždy loajálně hlasoval, mu pozastavila členství. Arašukovův předchůdce byl – dva roky po rezignaci z mandátu senátora – uvězněn za podvod.

Reklama

Související témata:

Doporučované