Hlavní obsah

V Singapuru vrcholí tenisová sezona WTA, o postupu rozhodne český souboj Kvitové s Plíškovou

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Singapuru vrcholí tenisová sezona WTA, o postupu rozhodne český souboj Kvitové s Plíškovou.Video: SNTV

 

Reklama

Světová tenisová špička, osm nejlepších tenistek světa, aktuálně bojuje v posledním turnaji sezony o pohár, ale i o důležité body do žebříčku.

Článek

Tenisový Turnaj mistryň hostí letos naposledy Singapur. Po čtyřleté štaci se příští rok přesune do jiného asijského města, Šen-čenu. V Singapore Indoor Stadium se ve třetím říjnovém týdnu potkají ve dvouhře i dvě české zástupkyně.

A los je svedl hned do jedné ze dvou základních skupin. Karolína Plíšková a Petra Kvitová bojují ve čtyřčlenné Bílé skupině o dvě postupová místa do semifinále. Spolu s nimi i bývalá světová jednička Caroline Wozniacká a Ukrajinka Elina Svitolinová.

Druhou skupinu pak tvoří Kiki Bertensová, Sloane Stephensová, Angelique Kerberová a Naomi Osakaová. Z turnaje se vinou zranění odhlásila světová jednička Rumunka Simona Halepová.

O co se hraje? 

V Singapuru je pro vítězku dvouhry připravena odměna ve výši 1,75 milionu dolarů z celkové sedmimilionové dotace. Od příštího roku se má pak turnajová dotace zdvojnásobit na 14 milionů.

Na šampionku pak čeká i 750 bodů do žebříčku WTA, k tomu i speciální odměna za zápasy ve skupině. Za vítězství 250 bodů a 153 tisíc dolarů, za prohru pak 125 bodů do žebříčku.

Plíšková na úvod potěšila, Kvitová ne

Karolína Plíšková vstoupila do Turnaje mistryň s klidem a bez paniky. Proti Dánce Wozniacké odvrátila neuvěřitelných deset brejkbolů a po setech 6–2 a 6–4 mohla slavit první důležitou výhru. Popáté v letošní sezoně si navíc připsala skalp hráčky ze světové desítky.

To Petra Kvitová měla start do turnaje poněkud rozpačitější. S Ukrajinkou Svitolinovou se nemohla dostat do tempa a po dvou prohraných setech poměrem 3–6 si připsala první prohru s touto soupeřkou od roku 2014.

Podívejte se, jak se Petra Kvitová připravovala před odletem na Turnaj mistryň

Video: Seznam Zprávy

Černý den pro české tenistky přišel v úterý

Jak bývá na Turnaji mistryň zvykem, ve druhých kolech se utkaly vždy dvě poražené a dvě vítězky, aby v třetím kole stále bylo o co hrát. Petra Kvitová ale nestačila ve svém druhém zápase na turnaji ani na Dánku Wozniackou, jíž nakonec podlehla ve třech setech.

Černý den pro český tenis potvrdila záhy i Karolína Plíšková, která ve třech setech nestačila na Svitolinovou. Obě Češky však stále živí naději na postup do semifinále. A postupovou tajenku rozřeší ryze český souboj.

Zatímco Plíškové stačí prakticky jakákoliv výhra, vítězka turnaje z roku 2011 Kvitová postoupí jedině tehdy, pokud Plíškovou porazí ve dvou setech a Wozniacká prohraje se Svitolinovou. Situace by tak nakonec mohla dopadnout špatně pro obě české tenistky.

Plíšková se po úterní prohře nechala slyšet, že postupová matematika ji až tolik nezajímá a že chce především hrát skvělý tenis a svou aktuální soupeřku porazit.

Favoritem sestrovražedného souboje je podle bookmakerů Plíšková. Ve třech vzájemných duelech na okruhu WTA ale Kvitové dokázala vzít jediný set v roce 2014 ve Wu-Chanu. O rok později v Sydney i letos v Madridu se vždy radovala dvojnásobná šampionka Wimbledonu Kvitová poměrem 2:0 na sety.

Obě soupeřky čtvrtečního klání se potkají už příští měsíc v Praze, kde bok po boku budou bojovat ve finále Fed Cupu proti Američankám.

A rivalita? Tu Plíšková neřeší. „Já si žádné nervy vůči českým soupeřkám dělat nechci. Bude to normální zápas. Ona je žebříčkově přede mnou, papírově by měla vyhrát,” uvedla.

Souboj Plíškové s Kvitovou startuje v SIngapuru ve čtvrtek v 10 hodin.

Semifinále čtyřhry si zahraje alespoň jedna Češka

Los nebyl přívětivý k pěti českým deblistkám. Všechny se ocitly na jedné straně pavouka. Ryze českého finále se tak v Singapuru fanoušci nedočkají ani ve čtyřhře.

Jako světové jedničky a zároveň největší favoritky do turnaje vstupují Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková. Hned ve čtvrtfinále se potkají s další Češkou Květou Peschkeovou a Američankou Nicole Melicharovou.

Své čtvrtfinále pak ve čtvrtek rozehraje i Andrea Sestini Hlaváčková s Barborou Strýcovou, které poměří síly se slovinsko-španělským párem Klepačová, Martínezová.

Andrea Sestini Hlaváčková obhajuje v Singapuru loňský titul, který získala po boku Maďarky Tímey Babosové. Četné zkušenosti má i Květa Peschkeová, osm účastí přetavila ve tři finále. Titul jí ale zatím chybí.

Turnaj mistryň ve čtyřhře se rozběhne 25. října. Už teď je však jasné, že alespoň jedna Češka se podívá do semifinále.

Reklama

Související témata:

Doporučované