Hlavní obsah

V Šumperku se připravuje Česká mše vánoční Jana Jakuba Ryby, zvou zpěváky

Ilustrační foto.

Reklama

Milovníci hudby se v Šumperku pustili do přípravy České mše vánoční Jana Jakuba Ryby. Chystají ji nadšenci v čele s organizátorem oblíbených Klášterních hudebních slavností Klasika Viva a dirigentem Romanem Janků.

Článek

„Kvůli vánoční mši vzniká i nové hudební těleso, připojit se mohou zdejší zpěváci a hudebníci,“ informovala mluvčí šumperské radnice Soňa Singerová. Koncert je plánován na Boží hod vánoční, tedy 25. prosince od 16:30. Tradice se ve městě oživuje po dvou letech.

„Zveme zpěváky a hudebníky do Šumperského vánočního sboru, který vzniká jednou ročně právě u příležitosti provedení Rybovy mše,“ uvedl Roman Janků. Milovníci hudby se před samotným koncertem sejdou na několika zkouškách. První zkouška pro orchestr a sbor se koná v neděli 21. listopadu v klášterním kostele v Šumperku od 15:00 hodin, další je stanovena na neděli 19. prosince v 10:00 také v klášterním kostele. „Generální zkouška se uskuteční v den koncertu v 15:00. Další potřebné zkoušky budeme řešit operativně. Zveme všechny zpěváky, kteří mají zkušenosti se zpíváním ve sboru, aby se k nám přidali, přivítáme i hudebníky,“ zve do řad Šumperského vánočního sboru Roman Janků.

Tradici vánočního provedení Rybovy mše v Šumperku založil tehdejší dirigent Scholy od sv. Jana Křtitele v Šumperku, dětský lékař Vít Rozehnal v roce 2004. Základ vánočního sboru tvořili jeho zpěváci, k nim se přidali bývalí členové místního Šumperského dětského sboru, učitelé hudební výchovy a další zkušení zpěváci. Mezi nimi byl například i tehdejší starosta Zdeněk Brož. Těleso Českou mší vánoční potěšilo nejen šumperské publikum, ale i okolí, koncertovalo také ve Vídni, Bruselu, Bad Hersfeldu či v Polsku.

Po dvouleté pauze způsobené koronavirem předal dirigentskou taktovku Vít Rozehnal Romanu Janků, která tak naváže na tradici vánočního provedení Rybovy České mše vánoční. Obnovení tradice mše v Šumperku uvítalo i město, které akci zaštítí. „Mše Jana Jakuba Ryby patřila 15 let ke koloritu šumperských Vánoc. Vždy jsem se na ni moc těšila. Proto jsem se nedokázala smířit s tím, že se už nikdy nesejde Vánoční sbor. Proto jsem oslovila Romana Janků, zda by se o návrat mše nepokusil,“ uvedla místostarostka Marta Novotná.

Zpěváci a hudebníci se mohou hlásit již nyní na e-mail: rybovka21@seznam.cz, pořadatelé uvítají informace o tom, do jakého hlasu se ve smíšeném sboru zařadí, případně na jaký nástroj hrají.

Reklama

Související témata:

Doporučované