Hlavní obsah

V Telnici si kvůli karanténě posílají vzkazy místním rozhlasem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Když se nemohou scházet tváří v tvář kvůli karanténě nařízené k zamezení šíření nemoci covid-19, posílají si vzkazy a písničky na přání místním rozhlasem.

Článek

Hlášení o páté se stalo v Telnici na Brněnsku v posledních dnech chvílí, kdy poslouchá drtivá většina z 1 600 obyvatel. Starosta František Kroutil původně chtěl, aby se takto šířily vzkazy seniorům, ale stalo se z toho vysílání napříč generacemi.

Odpoledne tak lidé sedí na zahradách nebo mají otevřená okna, aby slyšeli, co se v obci děje a kdo komu přeje. Jde o jednu z mnoha starostových aktivit. Směřují především k seniorům, aby měli pocit, že se o ně někdo zajímá. „Zároveň se po překonání fáze, kdy nebyl dostatek ochranných prostředků, snažíme zlepšit seniorům různým způsobem psychiku, protože na tom nejsou nejlépe. Pomáhá mi 50 dobrovolníků a občas mám spíš pocit, že je nedokážu plně vytížit,“ řekl Kroutil.

Obcí zní nejen rodinné vzkazy, ale také třeba poděkování prodavačkám a pošťačkám za to, že nezůstaly doma, navzájem se zdraví děti s učitelkami, lidé si přejí k narozeninám. „Vzkazy šly i třem lidem, kteří v těchto dnech v obci zemřeli,“ uvedl Kroutil.

Telnice se také zapojila do aktivity Rodinného svazu, kdy děti píší dopisy cizím babičkám a dědečkům. Poprvé děti psaly na Velikonoce a staří lidé se pak ptali, kdo jim psal, aby mohli odpovědět. „Tak jsme ještě udělali totéž znovu, protože mě to inspirovalo a babičky se ptaly, komu mají odpovědět. Nechali jsme děti napsat dopisy, obálky máme označené kódy a od seniorů posbíráme odpovědi nebo je mohou nechat v krabici na poště. Pak už necháme případný další kontakt na osudu, když si napíšou vzájemně adresy,“ řekl Kroutil.

Místní farář poskytl všem seniorům a nemocným telefonní číslo a vypsal témata, se kterými se na něj mohou lidé obracet. „Zdaleka nejde jen o duchovní záležitosti,“ uvedl telnický starosta.

Seniorům se snaží s dobrovolníky každý týden něco roznášet, aby měli pocit, že se na ně nezapomnělo a že se o ně někdo stará. V obci jich je zhruba 300. „Vždy čekáme, až daný člověk otevře, abychom si ověřili, že je v pořádku, a případně se zeptali, co by potřeboval,“ řekl Kroutil.

Lidé takto dostávají každý týden leták s informacemi, kde starosta shrnuje důležité aktuality a vládní opatření, v nichž je velmi obtížné se orientovat. Dostávají také křížovky, které začali nejprve tvořit sami lidé v obci. „Postupně jsem oslovil různé vydavatele a poslali nám něco z neprodaných zásob, dokonce se podařilo takto oslovit i vydavatele různých volnočasových časopisů i vydavatele a prodejce knih, takže lidé mají pořád co číst a zaměstnávají hlavu,“ řekl Kroutil. Obec navázala spolupráci i s obecně prospěšnou společností Elpida, která pomáhá seniorům.

Starosta se rozhodl, že zkusí pomoci i místním podnikatelům, a domluvil se s nimi na rozvážkové službě. Takže nyní rozvážejí své zboží například řezník, pekař i hospodští.

Reklama

Související témata:

Doporučované