Hlavní obsah

V Thajsku přituhuje. Lídry protestů obvinili z urážky majestátu

Foto: Profimedia.cz

Jeden z obviněných vůdců protivládních protestů Parit „Penguin“ Chiwarak.

Reklama

Po více než dvou letech čelí někdo v Thajském království obvinění z urážky majestátu. Žaloba na sedm vůdců protivládních protestů přišla den před plánovanou demonstrací, která mimo jiné požaduje, aby se král vzdal svého majetku.

Článek

Úrážky monarchie se mělo sedm vůdců protivládních protestů dopustit ve svých projevech na zářijových demonstracích. Thajci protesty pořádají od července, chtějí si jimi vymoci rezignaci premiéra Prajutcha Čan-Oči, omezení pravomocí krále a také ústavní změnu. Premiér nicméně rezignovat odmítá, stejně jako odmítl obvinění, že zmanipuloval loňské volby, aby se udržel u moci, k níž se dostal při vojenském puči v roce 2014. Královský palác se k situaci dlouhodobě nevyjadřuje.

Obvinění z urážky majestátu, za které hrozí až patnáct let vězení, v zemi nezaznělo už více než dva roky, teď přišlo pouhý den před další plánovanou demonstrací. Jedním ze zdržených aktivistů je i výrazná tvář protestů Parit Chiwarak, přezdívaný „Penguin“, tedy tučňák. „Svět se může přesvědčit o brutalitě thajského feudálního systému,“ řekl agentuře Reuters o obviněních proti své osobě i rodině Chiwarak.

Spolu s Chiwarakem úřady obvinily také advokáta v oblasti lidských práv Arnona Nampu, který 3. srpna tohoto roku jako první vyzval k reformám královského majestátu, a také studentskou vůdkyni Panusayu Sithijirawattanakulovou, autorku deseti požadavků královské reformy. Policejní zdroj, který nechtěl být jmenován, deníku The Guardian sdělil, že vůdci protestů mají do 30. listopadu uznat obvinění, které na ně míří kvůli projevům na protivládních protestech ve dnech 19. a 20. září.

Zatím poslední velká demonstrace má proběhnout ve středu. Původní plán protestujících byl sejít se před Úřadem pro královský majetek, který spravuje bohatství královského paláce odhadované na více než 40 miliard dolarů (téměř 880 miliard korun).

Jenže policie v blízkosti úřadu postavila barikády a plánovala zde rozmístit téměř 6000 svých příslušníků. Demonstranti následně oznámili, že se místo toho sejdou u sídla banky Siam, ve které král vlastní podíl ve výši více než 23 %. „Pojďme získat majetek, který by měl patřit lidem,“ uvedla na Twitteru protestní skupina FreeYouth.

Organizátoři protivládního protestu uvedli, že ke změně došlo, aby nedocházelo ke konfrontaci, a to nejen s policií, ale také se zastánci monarchie, kteří také plánovali vyrazit úřad a monarchii bránit. Minulý týden došlo zatím k nejtvrdšímu zásahu proti demonstrantům, podle Reuters si policejní zákrok vodními děly a slzným plynem vyžádal nejméně padesát zraněných.

Premiér Prajutcha Čan-Oči následně oznámil, že vláda použije veškeré dostupné prostředky a zákony proti těm, kdo je poruší. Aktivisté se tak podle The Guardian obávají, že počet obvinění z urážky majestátu ještě mnohonásobně vzroste. Policie zasahuje i proti nezletilým, minulý týden obvinila dva středoškoláky z účasti na zakázaném protestu. Podle agentury Reuters se jednalo o studenty ve věku 15 a 17 let.

Dvojice studentů byla předvolána kvůli porušení výjimečného stavu a účasti na protestu, který se konal 15. října za účasti tisíců lidí. „I když zatknete vůdce protestů, nebude ve věznicích dost místa, protože se pozvednou stovky dalších,“ řekla agentuře Reuters patnáctiletá Bendžamapón Nivasová. Policejní mluvčí sdělil, že dvojice byla předvolána, aby přiznala vinu, výslech se bude konat za přítomnosti rodičů a právníka.

Reklama

Související témata:

Doporučované