Hlavní obsah

V tlamě plejtváka. Muže při focení podvodního hodování málem spolkl mořský obr

Foto: Repro 7 News Sydney

Plejtvák téměř spolkl potápěče.

Reklama

Potápěč zmizel v plejtvákově tlamě u jihoafrického pobřeží. Na fotografiích, které situaci zachytily, jsou vidět pouze potápěčovy nohy.

Článek

Jednapadesátiletý Rainer Schimpf skočil do vody poblíž jihoafrického pobřeží. Tak jako posledních patnáct let ho i tentokrát přilákala hejna migrujících sardinek a vidina zachycení některého mořského predátora při hodování na migrujícím hejnu. V hlavě měl jasnou představu. Tentokrát ale bylo Schimpfovi dopřáno až příliš velké dobrodružství. Ocitl se uvnitř tlamy plejtváka Brydeova.

Tělo mizející v tlamě až patnáctitunového zvířete zachytily posádky přihlížejících lodí. Plejtvákovi z tlamy trčely jen potápěčovy nohy.

„Chtěl jsem vyfotit žraloka, jak proplouvá hejnem sardinek. Najednou byla tma a cítil jsem na bocích tlak. Okamžitě jsem věděl, co se stalo,“ popsal Schimpf pro britský The Telegraph. „Na žádnou emoční reakci čas nebyl. Věděl jsem, že mě chytil plejtvák. Instinktivně jsem zadržel dech, předpokládal jsem, že se ponoří a vyplivne mě někde v hlubinách Indického oceánu,“ řekl.

Plejtvák Brydeův se při ponorech pod hladinu podle vědců dostává do hloubky až 300 metrů a pod vodou vydrží až patnáct minut. I v případě „vyplivnutí“ bez fyzické újmy by tak neměl Schimpf moc nadějí na bezproblémový výstup nad hladinu.

Schimpf měl štěstí. Pod hladinou nezmizel. „Cítil jsem, že se trochu otáčí a sevření se uvolnilo,“ řekl serveru Barcroft. Situace podle Schimpfa zaskočila i samotného plejtváka.

Podobně hovořili i svědci incidentu. Podle nich došlo k nedorozumění. „Plejtváci nejsou žádní lidožrouti. Nebyl to útok, plejtvák za to nemohl. Byla to nehoda, vždyť to jsou takoví něžní obři,“ popsala situaci pro server Barcroft svědkyně Claudia Weberová-Gebertová.

Reklama

Související témata:

Doporučované