Hlavní obsah

V Třebíči se otevře centrum opětovného využití věcí

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Svazek obcí pro komunální služby bude v Třebíči provozovat takzvané re-use centrum. Bude tím předcházet odkládání ještě použitelných věcí mezi odpad.

Článek

ýtěžek z opětovného využití funkčních elektrospotřebičů, nábytku či nádobí bude příjmem útulku pro opuštěná zvířata.

Centrum pro druhou šanci věcem bude fungovat v Hrotovické ulici v hale za sídlem společnosti Esko-T, která je servisní organizací svazku. Halu je ještě nutné stavebně upravit, centrum tak bude zprovozněné na konci letošního či na začátku příštího roku, řekl místostarosta Pavel Janata.

Použitelné věci, které lidé z obcí, jež jsou členy svazku, odloží, si jiní budou moci odnést zdarma nebo koupit. Podle starosty Pavla Pacala bude jejich cena symbolická, 50 či 100 korun. Nepoužitelné vybavení domácností bude možné jako odpad uložit na sousedním sběrném dvoře. „Toto je jedna z aktivit, které jsou součástí veškerých možných snah o minimalizování vzniku odpadu. To, co se odevzdá na re-use centrum, není považované za odpad,“ řekl Janata.

Svazek vznikl v roce 1992 a podle informací na svém webu má 166 členů z Třebíčska a okrajových částí Znojemska a Jihlavska. Vybudoval skládku odpadů v Petrůvkách, kompostárnu a třídírnu velkoobjemového odpadu nebo síť sběrných dvorů.

Re-use centra už fungují v několika českých městech. Lidé mohou dát druhou šanci nezničeným věcem v Brně, Heřmanově Městci či Chrudimi.

Reklama

Doporučované