Hlavní obsah

V Uherském Hradišti odhalili desku věnovanou památce malíře Joži Uprky

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

V Uherském Hradišti dnes odhalili bronzovou desku věnovanou památce malíře a grafika Joži Uprky.

Článek

Od narození umělce, jehož tvorba je spojena především s rodným Moravským Slováckem, uplyne v příštích dnech 160 let. Pamětní deska je na fasádě domu v Nádražní ulici, kde v minulosti Uprka při svých návštěvách města bydlel, řekl dnes ČTK Petr Vašát, místopředseda správní rady Nadace Moravské Slovácko, která vznik desky financovala.

Deska byla odhalena u příležitosti výročí Uprkova narození, jež připadá na konec října. „Je to významná osobnost, zapsal se do historie českého a evropského výtvarného umění. Je to obrovská persona tady na Slovácku. Když dost často přijížděl do Uherského Hradiště, bydlel právě v domě číslo popisné 27, tak jsme se rozhodli instalovat pamětní bronzovou desku na tento dům,“ uvedl Vašát.

Podle uherskohradišťského starosty Stanislava Blahy (ODS) v domě Uprka bydlel i v době, kdy se podílel na výzdobě místní radnice. „Je to místo slavnostních okamžiků všech obyvatel i všech návštěvníků našeho města,“ uvedl Blaha.

Autorem pamětní desky je akademický sochař Zdeněk Tománek. Pracoval na ní více než rok. Lidé na desce mohou vidět reliéf Uprkovy postavy a také klobouk odložený na malířském stojanu, což má podle Tománka v sobě skrytou symboliku. „Znamená to, že odešel z toho domu a už se třeba nevrátil. Odložil si klobouk, ale jeho dílo tady zůstává,“ řekl dnes ČTK Tománek.

Představitel pozdní secese Uprka se narodil 26. října 1861 v rodině rolníka a malíře samouka v Kněždubu u Strážnice. Studoval výtvarné akademie v Praze a Mnichově. Celý život se věnoval slováckému venkovu a folkloru. V malbách, akvarelech a kresbách zachycoval motivy z každodenního života, práci, slavnosti i lidové zvyky.

Delší dobu Uprka žil a tvořil také na Slovensku, studijně pobýval například v Paříži a Dubrovníku. Bývá řazen mezi autory pohybující se na rozhraní romantického historismu a secesního dekorativismu. Světově proslulými jsou jeho obrazy Jízda králů a Pouť u svatého Antonína, která byla na pařížském Salonu v roce 1894 oceněna zvláštní cenou poroty. Uprka zemřel 12.ledna 1940 ve svém domě v Hroznové Lhotě.

Od roku 2012 je v budově bývalé jezuitské koleje na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti otevřena Galerie Joži Uprky. Základem stálé expozice je nejrozsáhlejším souborem Uprkových děl. Podstatná část za 160 vystavovaných obrazů pochází ze sbírek Nadace Moravské Slovácko, která je zřizovatelem galerie.Další jsou zapůjčeny z Národní galerie v Praze a jiných míst.

Reklama

Doporučované