Hlavní obsah

V USA vznikla první autonomní farma

Firma Iron Ox stojí za první autonomní farmou, která je ovládána roboty. Ti dokáží přesouvat těžké palety i sazenice a pomocí kamer jsou schopni rozpoznat konkrétní chorobu nebo škůdce na rostlině.

Reklama

Článek

Nedostatek pracovních sil v zemědělském průmyslu se pomalu stává hlavním problémem pro zemědělce, zejména ve státech, jako je Kalifornie. To byl hlavní impuls firmy Iron Ox – vytvořit autonomní farmu. Omezí nedostatek zaměstnanců a může tak i lépe čelit tlaku na produkci většího množství plodin. Jejich hydroponický systém nejenže produkuje třicetinásobek plodin než tradiční, ale údajně využívá o 90 % méně vody.

Na farmě se v současné době pěstuje řada listových zelených rostlin, jako například bazalka, koriandr, pažitka nebo i římský salát.

Fungují zde dva zcela autonomní roboti – robot zvaný Angus je stroj o hmotnosti okolo 450 kilogramů a má za úkol zvedat a přesouvat velké a těžké „květináče“ a předat je pak robotickému rameni Iron Ox. To dělá důležitější práci – sklízí rostliny. Má zabudované dvě kamery, které u plodin umožňují rozpoznat konkrétní chorobu, škůdce a abnormální chování rostliny.

Jakou pomoc roboti od lidí potřebují? A kolik toho robotická farma už dnes vypěstuje? Podrobnosti v tomto textu ».

• Autorkou článku je Pavla Valouchová z Vyšší odborné školy publicistiky. Je součástí projektu Student ́s life, který studenti připravují pro Televizi Seznam.

Sledujte pořad Student ́s life v Televizi Seznam. Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované