Hlavní obsah

V Ústeckém kraji se otevřely dva přechody na Děčínsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

V Ústeckém kraji se dnes otevřely další dva hraniční přechody s Německem. Hřensko a Dolní Poustevna na Děčínsku mají sloužit hlavně takzvaným pendlerům, kteří cestují za hranice za prací.

Článek

„Provoz na přechodech byl v pondělí dopoledne bez komplikací. Policistům pomáhá armáda a celní správa,“ řekla policejní mluvčí Jana Slámová. Pohyb přes hranice vláda omezila, aby zabránila šíření nového typu koronaviru.

V Ústeckém kraji po uzavření hranic zůstal otevřený přechod na dálnici D8 u Krásného Lesa na Ústecku a Hora sv. Šebestiána na Chomutovsku. Pendleři mohli využít přechod Cínovec na Teplicku a Rumburk na Děčínsku.

Pendleři si musí, pokud chtějí denně přejíždět hranice mezi domovem a zaměstnáním, povinně platit testy na koronavirus metodou PCR. Původně vláda nařídila povinné testování jednou za dva týdny, posléze čas mezi dvěma povinnými testy zvýšila na jeden měsíc.

Do 13. května vláda prodloužila ochranu vnitřních hranic. Nejméně do tohoto termínu tak mohou lidé překračovat hranice jen na hraničních přechodech.

Otevření přechodu v Dolní Poustevně požadoval starosta města Robert Holec. Jako důvod pro jeho otevření uvedl to, že Rumburk je vzdálený 25 kilometrů, ale lidé vracející se z Německa museli objíždět při návratu celý Šluknovský výběžek.

V Hřensku vzniklo kontrolní místo ještě před bývalým hraničním přechodem. Řidiči dnes v žádné koloně nečekali.

Fronty na hranicích s Německem se v Ústeckém kraji naposledy vytvořily v polovině dubna na dálnici D8. Kolona souvisela s přísnějším režimem kontrol. Ten se posléze vrátil k původnímu jednoduššímu systému.

Reklama

Doporučované