Hlavní obsah

V Zábědově začala likvidace chovu kachen s ptačí chřipkou

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Zábědově u Nového Bydžova na Královéhradecku začala ráno likvidace chovu kachen s ptačí chřipkou. Utraceno bude asi 15.000 ptáků.

Článek

Hasiči by chtěli chov zlikvidovat dnes, stejně jako to učinili v pondělí s chovem 24 000 kachen v Dobřenicích. ČTK to řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. V regionu zasáhla ptačí chřipka pět chovů firmy Perena z Chlumce nad Cidlinou asi s 55 000 kachnami.

Příčinu nákazy veterináři zatím neznají a zjišťují ji. „V ostatních nezasažených chovech (firmy Perena) preventivně masivně odebíráme vzorky a děláme rozbory. Musíme vyčkat na laboratoře,“ řekl ČTK ředitel královéhradecké krajské veterinární správy Aleš Hantsch. Kromě pěti odhalených ohnisek ptačí chřipka podle něj zatím v regionu jiné chovy či malochovy nezasáhla.

„Na likvidaci chovu v Zábědově by se mělo během dne vystřídat asi 70 hasičů z řad profesionálních i dobrovolných,“ řekla mluvčí. Stejně jako v Dobřenicích vynášejí hasiči ptáky z hal usmrcují je v kontejnerech s oxidem uhličitým. Pracují v ochranných oblecích. Mrtvé kachny končí v asanačních podnicích, například v Žichlínku na Orlickoústecku či Věži na Havlíčkobrodsku.

Část hasičů v Dobřenicích dokončuje dezinfekci hal. „Zbývá tam dodělat dezinfekcí tří z celkem 11 hal. Hotovo by mělo být dopoledne. Pak se hasiči i s technikou přesunou do Zábědova,“ řekla ráno mluvčí hasičů.

Ptačí chřipka se rozšířila kromě Dobřenic a Zábědova i do chovů v Chudonicích u Nového Bydžova a do chovů ve Vinici ve Středočeském kraji a ve Vápně u Přelouče v Pardubickém kraji. Nákazu v nich zjistili minulý týden. Veterináři předpokládají, že likvidace všech chovů by mohla skončit ve čtvrtek.

Likvidaci chovů ve Vápně a ve Vinici by měli udělat pardubičtí a středočeští hasiči. Veterináři tam budou podle Hantsche posílat svá dvě pohotovostní střediska, která jsou nyní obě nasazena na likvidaci velkých chovů na Hradecku. Chovy ve Vápně a Vinici mají po asi 3000 kachnách.

Všechny chovy patří firmě Perena z Chlumce nad Cidlinou, která je jednou z nejvýznamnějších kachních líhní v Evropě. Společnost sídlí v Chlumci nad Cidlinou a chovy má i na dalších místech v regionu. V roce 2019 vylíhla 14 milionů kachňat. Ministerstvo zemědělství uvedlo, že výdaj státu na odškodnění chovatele by mohl být kolem 30 milionů korun.

Reklama

Doporučované