Hlavní obsah

V Česku chybí covidová lůžka. Tady jich mají desítky, ale raději rekonstruují

Záhady Josefa Klímy: Celá země předělává nemocniční oddělení na covidová lůžka, v Broumově zavírají oddělení kvůli rekonstrukci.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nemocnice následné péče. Starají se v ní mimo jiné o pacienty s postcovidovými potížemi. Před několika dny, kdy celá země řešila nedostatek lůžek, ovšem v Broumově rozjeli další fázi dlouho plánované rekonstrukce.

Článek

V Broumově uzavřeli jedno z oddělení následné péče, kde byla přibližně polovina lůžek vybavena napojením na kyslík. Posílat pacienty domů začali přesně ve chvíli, kdy vláda rozhodla o tom, že se napříč republikou musejí na covidovou péči transformovat jiná oddělení, včetně hospiců či plastické chirurgie, protože současné kapacity náporu nemocných nestačí.

Broumovská nemocnice následné péče je součástí sítě zdravotnických zařízení Královéhradeckého kraje. Tamní radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink krok obhajuje s tím, že se rekonstrukce plánovala několik měsíců.

Také vedení nemocnice má za to, že situace s lůžky v kraji není až tak kritická. A oddělení rekonstrukci nutně potřebovalo. Uzavřené oddělení mělo celkem 36 lůžek a přibližně polovinu z nich napojenou na kyslík. Podle primáře oddělení následné péče však už byl jeho technický stav velmi špatný. „Toto oddělení by nemohlo pomoci pacientům v akutním stavu – díky vybavení, které tady bylo. Tady nebyly kyslíky, tenké trubky, jedna zásuvka na pokoji… A všichni pacienti, kteří mají covid a vyžadují akutní péči, ten kyslík potřebují,“ vysvětluje primář Miroslav Švábl.

Jak jsme se ale dozvěděli od pracovníků nemocnice, lůžka s kyslíkem normálně fungovala až donedávna, kdy se o ně údržbáři s ohledem na blížící se rekonstrukci přestali starat.

I když už oddělení neodpovídalo nejnovějším standardům, i tak bylo do minulého týdne funkční. Proč se tedy s opravami začínalo zrovna teď? Hlavní důvod byly podle Zdeňka Finka možné sankce od stavební firmy.

Podle zřizovatele nemocnice, Královéhradeckého kraje, je situace v kraji stabilní. Chybí intenzivní lůžka. Těch ostatních s kyslíkem pro pacienty s lehčím průběhem je podle radního Finka dostatek. A i kdyby se prý situace výrazně zhoršila, má kraj připravené náhradní řešení. Personál z uzavřeného oddělení v Broumově přesune jinam.

Opačný názor na věc mají na Ministerstvu zdravotnictví. Proč nemůže ministerstvo v současné kritické situaci zasáhnout? A nemohla rekonstrukce počkat? Zjistíte v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované