Hlavní obsah

WHO: Konečně máme vakcínu na starodávnou nemoc. Pojďme zachraňovat životy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Záblesk naděje. Světová zdravotnická organizace doporučila rozsáhlé užití první účinné vakcíny určené proti malárii. Podle expertů by mohla zachránit ročně životy tisíců lidí včetně dětí napříč celou Afrikou.

Článek

„Svou kariéru jsem začal tím, že jsem zkoumal malárii a doufal jsem v den, kdy proti této starodávné a hrozné nemoci budeme mít vakcínu. Dnes ten den přišel, historický den. WHO dnes doporučuje široké užití první vakcíny proti malárii na světě,“ uvedl na středeční tiskové konferenci šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Radost nad přelomovým rozhodnutím vyjádřila i regionální ředitelka WHO pro Afriku Matshidiso Moetiová. „Malárie po staletí pronásleduje subsaharskou Afriku a působí obrovská osobní utrpení,“ uvedla na středeční konferenci. „Dlouho jsme v účinnou vakcínu proti malárii doufali. Nyní takovou a doporučenou pro široké užití máme… Je to záblesk naděje pro kontinent, který nese těžké břemeno této choroby. Očekáváme, že mnoho dalších afrických dětí bude chráněno před malárií a vyrostou z nich zdraví dospělí,“ cituje její slova americká CNN.

Podle britského serveru The Guardian zemřelo v roce 2019 na malárii 409 tisíc lidí. Většina z nich v subsaharské Africe. Právě dětí do pěti let zemřelo 270 tisíc.

Vakcínu Mosquirix vyvinul britský farmaceutický gigant GlaxoSmithKline. V rámci pilotního programu, který probíhal v roce 2019, ji dostalo přes 800 tisíc dětí z Ghany, Keni a Malawi. Podle klinických testů je její preventivní účinnost 39 procent. 29 procent pak proti závažnému průběhu u malých dětí nad čtyři roky. V kombinaci s antimalarickou medikací se nicméně míra rizika úmrtí či hospitalizace snižuje až o 70 procent, ukázala studie londýnského institutu zaměřeného na veřejné zdraví a tropickou medicínu (The London School of Hygiene & Tropical Medicine).

„Použití této vakcíny k stávajícím nástrojům pro prevenci malárie by mohlo každoročně zachránit desítky tisíc mladých životů,“ vysvětlil dnes Ghebreyesus. „Vakcína je bezpečná a významně snižuje ohrožení na životě a závažný průběh malárie. Předpokládáme, že je výhodná i z hlediska nákladů,“ dodává.

Reklama

Doporučované