Hlavní obsah

Vakcínu Moderna v Japonsku kontaminovaly „částice kovu“

Foto: Profimedia.cz

Snímek z očkovacího centra v Tokiu.

Reklama

Japonskem otřásá kauza kontaminace vakcíny Moderna a následná smrt dvou mužů. Dle odborníků se do lahviček dostaly „kovové kousky reagující na magnet“. Lékaři však tvrdí, že vpravení těchto cizích částic do těla úmrtí nezpůsobí.

Článek

Po smrti dvou třicetiletých Japonců krátce po naočkování odborníci detekovali cizorodé látky, které pravděpodobně stály za kontaminací šarže vakcíny Moderna. Dle dostupných informací se v lahvičkách vyskytly malé kousky kovu. Lékaři však odmítají, že by částečky vpravené do těla mohly způsobit takto fatální zdravotní komplikace.

Cizí látka byla identifikovaná ve 39 nepoužitých lahvičkách vakcíny Moderna šarže 3004667. Ta se dostala do pěti japonských prefektur, včetně Tokia. O kontaminaci společnost Takeda Pharmaceutical, která v Japonsku vakcínu prodává a distribuuje, věděla od 16. srpna, problém však ministerstvu nahlásila až o několik dnů později.

Japonská vláda tak ve čtvrtek rozhodla o zastavení používání lahviček dané šarže. Pro jistotu pozastavila i využívání vakcín šarží 3004734 a 3004956, které byly vyrobeny přibližně ve stejnou dobu a ve stejném zařízení. Nepoužitelných je tak celkem 1,63 milionů dávek. Ministr odpovědný za očkování v Japonsku Taro Kono v pátek uvedl, že z potenciálně kontaminovaných šarží dostalo dávku více než půl milionu lidí.

Problém pravděpodobně vznikl ve výrobním kontraktačním místě ve Španělsku, kde dotyčné dávky vyrobila společnost Laboratorios Farmaceuticos Rovi. Ta v poslední fázi výrobního procesu přidává přísady očkovacích látek vyrobených ve Švýcarsku, které jsou určeny pro trhy mimo USA. Španělská farmaceutická firma ve čtvrtek uvedla, že šarže produktu, ve kterém byla detekována cizí látka, byla distribuována výhradně v Japonsku.

Oním cizím materiálem je „kov, který reaguje na magnet“ a má se za to, že se do lahviček dostal během výrobního procesu, cituje japonské médium Asahi Šimbun nejmenovaného vysokého úředníka ministerstva zdravotnictví. Zdravotní střediska v prefektuře Okinawa uvedla, že v lahvičkách s vakcínou v centru hromadného očkování nalezla jisté černé a růžové částečky.

Zatím se neobjevily žádné zprávy o tom, že by došlo ke kontaminaci i jiných šarží vakcíny Moderna distribuovaných v Japonsku. Podle odborníků je riziko naočkování znehodnocenou látkou vzácné – standardní protokol doporučuje před použitím případné abnormality zkontrolovat.

„Pokud je to malý kousek kovu, po vstříknutí do svalu ho zlikvidují fagocyty, takže v těle cirkulovat nebude a je téměř nulová šance, že by poškodil zdraví,“ zveřejnil na svém Facebooku Masajuki Mijasaka, emeritní profesor imunologie na univerzitě v Ósace.

Ministr zdravotnictví Norihisa Tamura uvedl, že vláda kontaktuje 863 pracovišť a středisek hromadného očkování, kam tři šarže putovaly, a za nepoužitelný materiál zajistí náhradu. „Jelikož kontaminace způsobila mezi očkovanými lidmi obavy, musí Moderna a Takeda Pharmaceutical podniknout kroky k prozkoumání příčiny incidentu a zamezení opakování,“ řekl v pátek novinářům.

Dva muži naočkování nevhodnou šarží vakcíny Moderna zemřeli tři dny po aplikace látky. Žádný z nich neměl v anamnéze alergie či jakékoli jiné zdravotní komplikace. Společnost Takeda Pharmaceutical, místní distributor vakcín Moderna, a výrobce vakcíny ve společném prohlášení uvedli, že je důležité, aby byl vztah mezi úmrtími a očkováním vyšetřen na oficiální úrovni. Doposud mezi nimi nebyla zjištěna žádná spojitost, dodali.

Reklama

Doporučované