Hlavní obsah

Bohatnout, nebo zachraňovat Zemi? Plán největšího znečišťovatele pokulhává

Foto: Profimedia.cz

Uhelná elektrárna v Čang-ťia-kchou.

Reklama

Následující roky se měly dle Pekingu nést ve znamení snižování emisí uhlíku. Úctyhodná část pětiletého plánu však naráží na cíle ekonomické – jednotlivé provincie těží, spalují a znečišťují, dokud to termíny dovolí.

Článek

Stejně jako i jiné části světa se Čína potýká se stále extrémnějšími výkyvy počasí. Vlny veder střídají silné deště a povodně, pobřežní oblasti, včetně měst jako je Šanghaj, ohrožuje stoupající hladina vod. Mnohé studie dokládají, že pokud Čína nezjedná nápravu, vyřadí si z provozu klíčové vodní elektrárny.

Podle scénáře Mezivládního panelu pro změnu klimatu se do konce tohoto století může svět ohřát až o 5,7 stupně Celsia ve srovnání s předindustriální úrovní. Pokud však státy v tomto desetiletí podniknou dostatečně agresivní kroky, může být růst omezen na 1,6 stupně Celsia do poloviny století a 1,4 stupně Celsia do roku 2100, uvádí zpráva. Zraky se tak upírají zejména na největšího producenta skleníkových plynů na světě – na Čínu.

Plán by měl Peking poměrně jasný. Do roku 2060 dosáhnout uhlíkové neutrality s tím, že emise porostou jen do roku 2030. Si Ťin-pching minulý týden navíc slíbil, že spalování uhlí učiní Čína přítrž do roku 2025.

Ukazuje se však, že plán Pekingu stojí na vratkých základech. Jednotlivé provincie ženoucí se za splněním ekonomických cílů poslední pětiletky totiž dále pokračují v realizování vysokoenergetických a silně neekologických projektů. Emise oxidu uhličitého v prvním čtvrtletí roku 2021 vzrostly nejrychlejším tempem za více než deset let.

Během prvního pololetí letošního roku dala Čína zelenou 24 novým uhelným elektrárnám s kombinovaným výkonem 5,2 gigawattů. Oproti loňskému období jde sice o pokles kapacity o 78,8 procent, na druhou stranu 23 provincií stále finančně podporuje 79 uhelných elektráren o celkové kapacitě 100 gigawattů, uvádí Greenpeace.

Viník nalezen

Podle Centra pro výzkum energie a čistého vzduchu, nezávislé organizace se sídlem v Helsinkách, se emise oxidu uhličitého v Číně meziročně zvýšily o 15 procent. Čínská vláda našla viníky v regionálních představitelích – nejenže je vyzvala k ukončení náročných projektů, ale také je obvinila, že se klimatického plánu drží jen naoko, slibují nesplnitelné a prostředí znečišťují nadále.

Čínský nejvyšší orgán pro ekonomické plánování, Národní komise pro rozvoj a reformy (NDRC), minulý týden uvedl, že některé oblasti „slepě“ rozšiřují své energeticky náročné projekty a realizují i ty, které ani nedostaly potřebná posvěcení.

Právě omezení projektů týkajících se oceli, uhlí, cementu a hliníku je považováno za účinný způsob, jak snižovat energetickou náročnost země (energii potřebnou na jednotku hrubého domácího produktu) a intenzitu uhlíku (množství uhlíku vypouštěného při růstu ekonomiky). Čína by ráda do roku 2025 snížila energetickou náročnost o 13,5 procenta a uhlíkovou intenzitu o 18 procent.

Minulý měsíc však ministerstvo životního prostředí zjistilo, že je na těchto energeticky náročných projektech silně závislých osm provincií. Středočínská provincie Šan-si navíc plánuje rozjet 178 projektů se spotřebou energie ekvivalentní spalování asi 60 milionů tun uhlí, čímž výrazně překračuje kvótu stanovenou v posledním pětiletém plánu centrální vlády. Stovka obdobně neekologických projektů pak v regionu probíhá bez požadovaných schválení úřadů.

Bez „souhlasu s úsporou energie“ fungují čtyři desítky projektů například i v severovýchodní provincii Liao-ning. NDRC přislíbila, že tyto provincie vyzve k pozastavení více než 350 energeticky náročných projektů.

Nové pokyny Pekingu vydané po zveřejnění zprávy OSN tak zjevně doprovází chaos na provinční úrovni, kde se nedaří kloubit klimatické cíle s těmi ekonomickými. „Některé regiony se vytasily s podpůrnými slogany, jiné ale začaly vymýšlet nové projekty a snaží se využít maxima povolených emisí,“ uvedl pro SCMP Ma Ťün, ředitel Pekingského institutu pro veřejné a environmentální záležitosti.

Některé regiony se dostávají pod tlak, aby rozvíjely ekonomiku. Tamní úředníci tak nechávají prostor pro co nejvíce projektů, které mají šanci stihnout splnit do roku 2030, dodal. „Potřebují rozšiřovat kapacity, aby splnili pětiletý plán před tím, než přijdou tvrdá omezení,“ řekl. Podle analytiků tak kýžených klimatických cílů Čína nemá šanci dosáhnout, pokud se snižováním emisí nezačne okamžitě. „Takový je celkový obraz situace,“ uvedl Ma. „Toho by si měli být vědomi všichni.“

Reklama

Doporučované