Hlavní obsah

Tohle je poslední varování. Vědci zveřejnili temnou klimatickou předpověď

Foto: Profimedia.cz

Podle vědců hrozí častější ničivé požáry. Na snímku řečtí hasiči bojují s ohněm nedaleko Athén.

Reklama

Tato zpráva musí být umíráčkem pro uhlí a další fosilní paliva, než stihnou zlikvidovat náš svět, apeluje na politiky šéf OSN António Guterres. Zda volání jeho i vědců zaberou, se dozvíme na listopadovém klimatickém summitu.

Článek

Poslední varování. Tak si lze vyložit dnes zveřejněnou zprávu Mezinárodního panelu pro klimatickou změnu (IPCC). Vědci shromáždění pod vlajkou OSN píší, že nelze vyloučit zvýšení mořské hladiny o dva metry(!) už do konce tohoto století. Zároveň ale podotýkají, že razantní snížení emisí oxidu uhličitého by mohlo teplotu stabilizovat.

„Dnešní zpráva první pracovní skupiny IPCC je červeným kódem pro lidstvo. Pokud dnes spojíme síly, můžeme klimatickou katastrofu odvrátit. Jak ale dnešní zpráva ukazuje, není čas na odklady a na výmluvy. Spoléhám na to, že vládní představitelé a všechny zúčastněné strany zajistí, že COP26 bude úspěšný,“ citovala britská stanice BBC generálního tajemníka světové organizace Antónia Geterrese. Zkratkou COP26 Guterres odkazoval na klíčový světový klimatický summit, který v listopadu přivítá Glasgow. Právě na něm by světoví lídři měli přijmout zásadní kroky v boji s postupujícími klimatickými změnami.

Zpráva IPCC jasně hovoří o tom, že lidská činnost stojí za oteplováním atmosféry, oceánů a půdy. „Když použijeme sportovní terminologii, dalo by se říct, že atmosféra byla vystavena dopingu, což vede k tomu, že pozorujeme extrémní jevy častěji než dříve,“ okomentoval zjištění vědců Petteri Taalas, generální sekretář Světové meteorologické organizace.

Vědci se shodli na tom, že od roku 1970 rostou teploty na Zemi rychleji než v jakémkoliv stejně dlouhém období za poslední dva tisíce let. Toto oteplování už podle nich ovlivňuje počasí a jeho extrémy v jakékoliv části naší planety.

Dopady klimatických změn

Průměrná teplota na Zemi se podle všech scénářů zvýší o 1,5 stupně Celsia už v roce 2040 (oproti předindustriální éře)

Arktida bude nejméně jednou do roku 2050 v září prakticky bez ledu.

I když teplota stoupne jen o 1,5 stupně, zvýší se výskyt extrémních jevů, které budou dosahovat rekordů.

Extrémní jevy se nevyhnou ani hladině moří. Katastrofy, které se dosud děly jednou za sto let, mohou přicházet každý rok.

V mnoha regionech světa lze očekávat častější ničivé požáry.

Připomínají také, že už nastartované procesy budou pokračovat a měnit klima – dalšímu oteplování (a tím i okyselování) oceánů se nevyhneme, stejně jako tání ledovců. Pokud by se naplnily předpovědi o růstu hladiny oceánů o dva metry, ohrozilo by to životy desítek milionů lidí žijících v pobřežních oblastech.

Zpráva také počítá s tím, že průměrná teplota stoupne o 1,5 stupně Celsia už v roce 2040, a to podle všech, tedy i těch nejoptimističtějších scénářů. Pokud ale nedojde k razantnímu snížení vypouštěných emisí, stane se to ještě dříve. „Budeme svědky ještě intenzivnějších a častějších vln horka,“ říká klimatoložka Friederike Ottová z Oxfordské univerzity, jedna z autorek zprávy IPCC. K tomu se přidají prudké srážky vyvolávající povodně a naopak dlouhé periody sucha.

Celosvětově se již oteplilo o 1,2 stupně Celsia a lidstvo kritickou hranici nejspíš překoná zhruba o deset let dříve, než vědci původně odhadovali.

Už žádné nové uhelné zdroje

Zpráva, která by měla sloužit jako jeden z podkladů při podzimním rozhodování světových politiků, nicméně dává lidstvu naději – vědci věří, že pokud se do roku 2030 podaří snížit množství vypouštěných emisí na polovinu a v polovině století dosáhnout tzv. bezuhlíkových ekonomik, dá se růst teplot zvrátit.

Jak toho dosáhnout? Šéf světové organizace Guterres nabízí řešení: „Nutná je okamžitá akce v oblasti energetiky. Bez zásadního snížení emisí uhlíku se cíl oteplení do 1,5 stupně Celsia stane rychle nereálným. Tato zpráva IPCC musí být umíráčkem pro uhlí a další fosilní paliva, než stihnou zničit náš svět. Po roce 2021 se již nesmí postavit žádné uhelné elektrárny. Státy OECD musí uhlí odstavit do roku 2030, všichni ostatní nejpozději v roce 2040.“

Odborníci jednali o finální podobě zprávy virtuálně od 26. července a své závěry zveřejnili dnes. Zpráva zaměřená na fyzikální dopady změn klimatu pracovala se 14 000 odbornými články, na jejím obsahu a schválení se podílelo 234 odborníků a 195 vlád. Dnes vydaný materiál je součástí již šesté hodnotící zprávy, kterou IPCC vydá v roce 2022. Minulá hodnotící zpráva vyšla v roce 2014.

Reklama

Doporučované