Hlavní obsah

Blog: Zaparkované auto s puštěnou klimatizací je zločin – na zdravém rozumu

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Getty Images

Parkoviště na ulici (ilustrační foto).

Reklama

Pandemie zvýšila poptávku po individualitě. Naopak hromadnosti se vyhýbáme, jak to jenom jde.

Článek

Zatímco ve spojení „hromadný zájezd“, pokud se ještě nějaké pořádají, rezonuje obava z přemrštěných mezilidských kontaktů, po dovolené ve vlastním obytném karavanu se můžeme utlouct. Proto vyrůstají speciální stellplatzy – český překlad zatím chybí –, aby měla naše individua na pomezí civilizace a přírody kde předpisově parkovat.

Za trendem karavaningu kráčí trend překážení. Svoboda nezadržitelně si užívat, pokud seženete karavan, končí tam, kde začíná svoboda těch, komu karavany a karavanisté ubírají životní prostor. Z toho bude ještě trend mrzení.

„Hromadná doprava“ sice dál existuje, ale živoří. V MHD se paří jen troubové v rouškách. Kdo bere auto, je cool. V létě doslova. Klimatizace to jistí. „Moje“ klimatizace!

A tak je tu stále viditelnější, když ne rovnou trend, tak alespoň úkaz. Chlazení aut, která stojí u chodníku, parkují, čekají na uvedení do pohybu. Řidič nebo řidička uvnitř si krátí dlouhou chvíli s mobilním telefonem, zatímco pod kapotou vrčí spalovací motor. Jinak by klimatizace nefungovala a kabinu by nelítostně vytápěl sluneční žár.

Na stránkách věnovaných motoristům se objevují varovné články o tom, že takový řidič může dostat pokutu. Podle zákona „nesmí obtěžovat ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích ani jiné osoby zejména nadměrným hlukem, znečišťováním ovzduší, rozstřikováním kaluží, bláta nebo zbytečným ponecháním motoru stojícího vozidla v chodu“.

Neboli privátní pohoda v chládku je nelegální, ale taky lehce dostupná, stačí stisknout tlačítko. Tím těžší je si ji odepřít. Když už jsem si obstaral svoji bublinu, tak si ji snad smím, nebo rovnou musím i vychladit, ne? Přirozená úvaha individuální dopravy.

Stránky věnované motoristům vyjadřují pro klimatizování zaparkovaných aut jistou míru pochopení: „zdánlivě nevinná situace…“, „banalita…“, „všichni to jistě známe…“, „iniciativní soused nebo horlivá policejní hlídka mohou zavařit“. Dovolil bych si nesouhlasit.

Není nutné rozebírat všechny situace, kdy může být stojící auto s nastartovanou klimatizací omluvitelné – uvnitř čeká nebo dovnitř brzy nastoupí dítě, nemocný, domácí zvíře atd. Když jde ale jen o to, aby se řidič a posádka cítili příjemněji, je to čiré sobectví. K takovému závěru bez problémů dospějeme, když se vrátí pravý význam slovům jako „zdravý rozum“ nebo „normální svět“.

V takovém světě existují nejen instinkty motoristů, ale i naši bližní vně motobublin. Tací, kteří za jedno horké velkoměstské odpoledne potkají takových preventivně chlazených aut třeba i deset. A konzumují odvrácenou stranu pohodlí jiných – horko, hluk, stres, zplodiny.

Neekologické? Určitě. Ale zdravý rozum a normální svět by nás přece měly zastavit ještě daleko dřív, než vytáhneme argumenty globálního oteplování a klimatické změny. A než se dostaví policajt s blokovou pokutou.

Reklama

Doporučované