Hlavní obsah

Vakcíny pro děti budou státy EU dostávat od prosince, tvrdí německý ministr

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Státy Evropské unie od 20. prosince začnou dostávat vakcíny pro děti proti nemoci covid-19. Oznámil to německý ministr zdravotnictví Jens Spahn. Vakcínu od Pfizeru by evropské úřady mohly už brzy schválit.

Článek

Dostupná bude zatím očkovací látka pro děti od pěti do jedenácti let od farmaceutických firem Pfizer a BioNTech, kterou Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) pro tuto věkovou skupinu aktuálně posuzuje. Spahn již dříve uvedl, že souhlas EMA se očekává. V pondělí řekl, že by se tak mělo stát koncem tohoto týdne.

„Státy EU dostanou dětskou vakcínu od BioNTechu 20. prosince,“ řekl Spahn. V Německu s 83 miliony obyvatel žije 4,5 milionu dětí ve věku pět až 11 let. „Německo naráz dostane 2,4 milionu dávek, což prozatím velkou část potřeby pokryje,“ dodal.

Spahn v pondělí opět ostře kritizoval postoj části obyvatel odmítajících očkování. V Německu je aktuálně plně vakcinováno 68 procent populace, což odborníci nepovažují za dostatečné pro získání kolektivní imunity.

Podle Spahna odmítači vakcín ohrožují společnost i sebe a jsou navíc zátěží pro zdravotnický systém. „Po této zimě bude takřka každý očkovaný, uzdravený, nebo mrtvý. To je u koronavirové mutace delta velmi pravděpodobné,“ řekl.

Nemoc covid-19 si v Německu dosud vyžádala přes 99 000 obětí. Denně s infekcí umírá několik desítek lidí, za posledních 24 hodin jich bylo 62.

Reklama

Doporučované