Hlavní obsah

Jako kdyby v Česku chyběli kapři. Brexit ohrožuje vánoční hostiny

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Britské drůbežárny se kvůli brexitu potýkají s nedostatkem pracovníků. Hrozí tak, že nebudou k dostání vánoční krocani. Vláda sice schválila tříměsíční víza pro pracovníky z EU, podle producentů masa to ale problém neřeší.

Článek

Varování odpůrců brexitu se naplnila. Británie se po opuštění Evropské unie potýká s nedostatkem pracovníků. Vedle dopravy nebo trhu s pohonnými hmotami hlásí problémy britští zemědělci. Ti momentálně varují před nedostatkem vánočních krocanů. Drůbežárny totiž nemají potřebný počet zaměstnanců. Británie sice schválila úpravu víz pro nábor pracovníků ze zahraničí na tříměsíční smlouvy, podle odborníků však toto rozhodnutí přišlo pozdě.

Sdružení drůbežáren uvedlo, že velcí producenti krůtího a krocaního masa museli omezit své kapacity. Počítali totiž s tím, že nebudou mít dostatečný počet zaměstnanců na zpracování masa. Informoval o tom server BBC. Změna víz umožňuje více než pěti tisícům pracovníků vstup do Velké Británie.

Pracovníci z EU se zřejmě nevrátí

Kate Martinová, předsedkyně asociace krocaních farem TFTA pro BBC uvedla, že farmám chybí řada pracovníků, kteří se ani po změně víz nevrátí. „Tito pracovníci nejsou k dispozici pro sezónní využití, mohou si najít stálou práci v rámci Evropy,“ dodala Martinová a upozornila, že vánoční krocani budou letos nedostatkové zboží.

Zpracovatelé vědí, že se jim nepodaří zpracovat tolik masa jako dřív. I proto bude v supermarketech méně krocanů.
Kate Martinová, předsedkyně Asociace tradičních a čerstvých krocaních farem

Nedostatek zaměstnanců zasáhl především velké dodavatele masa. Sdružení drůbežáren uvedlo, že velcí producenti již omezili své kapacity, protože předpokládali, že nebudou mít dostatek pracovních sil na zpracování krůt a krocanů.

Podle Martinové se situace podepíše především na regálech supermarketů: „Zpracovatelé vědí, že se jim nepodaří zpracovat tolik masa, jako dřív. I proto bude v supermarketech méně krocanů.“

Samotná poptávka ale neklesá, spíš naopak. Někteří členové TFTA zaznamenali nárůst objednávek, jeden podnik dokonce zaznamenal nárůst o 400 procent oproti loňskému roku. Paul Kelly, který provozuje farmu KellyBronze pro BBC uvedl, že hlavní producenti krůtího masa už poptávku nedoženou. „Nedali krocany na farmy,“ řekl Kelly.

Farmáři se zbavují zvířat

Jelikož se velkovýrobcům krůtího masa zřejmě nepodaří uspokojit poptávku před vánočními svátky, lidé se obrátí na menší dodavatele. Ti by mohli být i lépe připraveni, protože většinou zaměstnávají místní pracovníky, na druhou stranu se dá počítat s rekordním nárůstem objednávek.

V současné době se na farmách zabíjejí kuřata a na polích se střílejí prasata, protože tam není dostatek lidí.
Paul Kelly, britský farmář

Problém se však netýká pouze krůt a krocanů. V drůbežárenském odvětví chybí zhruba 7000 zaměstnanců. To vedlo některé producenty kuřat ke snížení produkce a vyvolalo nedostatek v řetězcích restaurací Nando's a KFC.

Situace navíc nutí farmáře, aby se zbavovali drůbeže. „V současné době se na farmách zabíjejí kuřata a na polích se střílejí prasata, protože tam není dostatek lidí, kteří by mohli maso zpracovat,“ uvedl Kelly pro BBC. Dočasný vízový režim „rozhodně není odpovědí“ z dlouhodobého hlediska, dodal.

Ministr dopravy Grant Shapps uvedl, že balíček vízových opatření pomůže potravinářskému a přepravnímu průmyslu zvládnout předvánoční čas. „Po velmi obtížných 18 měsících vím, jak jsou tyto Vánoce důležité, a proto podnikáme kroky, abychom zajistili, že přípravy proběhnou hladce,“ řekl Shapps.

Někteří obchodní představitelé však uvedli, že opatření nepřišla dostatečně brzy, přičemž britské obchodní komory uvedly, že kroky vlády vnímají jako „házení trošky vody na oheň“.

Reklama

Doporučované