Hlavní obsah

Zeman kritizoval pomalost úřadů, považuje se za klimatického kacíře

Vánoční poselství Miloše Zemana.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman tradičně pronesl 26. prosince své vánoční poselství.

Článek

Zeman kvůli poselství přerušil dovolenou, kterou si naplánoval do Lán od 16. prosince do konce roku. Jeho letošní projev obsahoval řadu prezidentových názorů známých již z dřívějška. Prezident tak například kritizoval pomalost soudů či úřadů, skepticky se vyjádřil ke klimatickým změnám a tradičně kritizoval dotace na obnovitelné zdroje.

Na začátku Zeman zmínil úspěchy České republiky jako například nízkou nezaměstnanost, rostoucí mzdy a důchody. Pak však přešel k faktorům, které zemi brzdí. Problémem je podle něj pomalost soudních řízení. „H-system trval dvacet let, kauza CASA není skončena a už trvá deset let. Věřím, že nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová přispěje k tomu, aby se soudní jednání zrychlilo,“ uvedl prezident.

Podobně se vyjádřil i ke zdlouhavým stavebním řízením: „Pokud jde o stavební řízení, jsme na krásném 162. místě na světě ze 180 států. Někde na úrovni Burkiny Faso a dalších afrických zemí. Věřím, že paní ministryně místního rozvoje Klára Dostálová předloží návrh nového stavebního zákona, který stavební řízení urychlí.“ Podle Zemana Dostálovou často kritizují ti, kteří přispěli k pomalosti stavebního řízení.

Prezident pochválil Babišovu vládu za Národní investiční plán. „Někdy se říká, že je to zásobník projektů, ale není to pravda. Prostudoval jsem si tento plán a vím, že obsahuje i termíny, vím, že obsahuje i rozpočtované výdaje, “ řekl Zeman. Jen si postěžoval, že výstavba nových jaderných bloků je v plánu zpožděna.

Ke klimatickým změnám řekl, že z diskuzí se podle něj stává nové náboženství. „Dovolte mi proto, abych byl kacířem: Již miliony let se na naší planetě střídají teplá a chladná období. A nejsem si jist, zda rozhodujícím faktorem globálního oteplení je právě lidská činnost a nikoliv přírodní zákony, pohyb zemské osy a další kosmické vlivy,“ řekl Zeman.

Svá slova ilustroval příkladem Grónska: „Greenland, tedy zelená země, byla před tisíci lety bohatým ostrovem, s pastvinami, stády dobytka, 14 farnostmi. Pak přišla malá doba ledová a obyvatelé Grónska zemřeli dílem hlady a dílem zimou.“

Následně přešel k jednomu ze svých tradičních témat: kritice dotací na obnovitelné zdroje. „Česká republika vydává na obnovitelné zdroje, zejména solární a větrnou energetiku, desítky miliard korun ročně. Tyto zdroje jsou dotovány ve prospěch solárních baronů. Ve skutečnosti ale například produkce solárních elektráren představuje pouhá tři procenta z celkové produkce elektřiny v České republice,“ uvedl prezident. Kritizoval středoškoláky za to, že proti klimatické změně protestovali v době vyučování: „Nic proti tomu, byl bych pouze rád, kdyby demonstrovali v sobotu a v pátek se učili.“

Vrátil se i k letošním demonstracím proti premiérovi Babišovi: „Povšiml jsem si rovněž demonstrací v Praze, jejichž účastníci vyžadovali demisi ministerského předsedy. Na to se dá odpovědět velice stručně. V parlamentní demokracii, kterou jsme a budeme, premiéři přicházejí a odcházejí na základě výsledků svobodných voleb.“

Na závěr popřál lidem bolest. „Ale víte, jakou bolest? Takovou bolest, o které mluvil Tomáš Masaryk, když řekl: Myšlení bolí. Chtěl bych vám všem popřát, abyste i nadále byli svobodnými osobnostmi, které si vytvářejí svůj vlastní názor a nenechají se nikým manipulovat.“ Lidé si mají podle něj vážit sami sebe proto, že mají vlastní informovaný názor. „Ti, kdo na sociálních sítích někdy zlostně nadávají, aniž by měli argumenty, nejsou partnery pro tuto diskuzi. Ale naše diskuze by měla probíhat mezi různými názorovými skupinami a nikoho bychom z této diskuze neměli předem vylučovat,“ dodal Zeman.

I před rokem se Zeman v poselství vrátil především k tématům, o kterých mluví dlouhodobě. Ocenil lídry ANO, ČSSD a KSČM, že se podíleli na vzniku vlády. Loňské listopadové demonstrace vyžadující demisi vlády označil za hysterickou vlnu. „Demonstrovat za svržení vlády v podmínkách svobodných voleb je podle mého názoru pohrdáním vůlí voličů,” řekl tehdy Zeman. Pochválil boj V4 proti migračním kvótám a podpořil armádní zahraniční mise. „Dlouhodobě plně podporuji naše zahraniční mise v rámci boje proti mezinárodnímu islámskému terorismu, zejména pak v Afghánistánu,” uvedl.

Také zpochybnil varování kontrarozvědky před čínskými špiony. „Ti, kdo nás neustále varují před špiony, z nás tak trochu dělají nesvéprávné a manipulovatelné bytosti, které se nedokážou samy ubránit,” řekl Zeman.

Reklama

Související témata:

Doporučované