Hlavní obsah

Vánoční stromy v Brně se rozsvítí v pátek, trhy zatím nebudou

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Vánoční šestnáctimetrová jedle, která bude brněnské náměstí Svobody zdobit až do začátku ledna, se stejně jako strom na Zelném trhu rozsvítí v pátek ráno.

Článek

„V 17:00, kdy se v předchozích letech Brňané obvykle sešli při společném rozsvěcování, bude na sociálních sítích Brněnských Vánoc online program včetně zdravice primátorky Markéty Vaňkové a brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho. Zdůrazní poselství Vánoc odkazující k tradici pomoci bližním,“ uvedla Lenka Němcová z Turistického informačního centra Brno. Adventní trhy budou jen v případě většího rozvolnění.

U stromu na náměstí Svobody bude po celou dobu adventu kasička pro sbírku Českého červeného kříže. „Pomoc bližním se promítne celým adventem. Ač se nemůžeme setkávat osobně na náměstí Svobody při tradičních charitativních středách, přispívat potřebným bude možné online až do vánočních svátků a podpořit tak můžeme například Dětský domov Dagmar nebo Diecézní charitu Brno,“ uvedla Vaňková.

Kromě vánočních stromů nebude chybět vyhlídkové kolo na Moravském náměstí a na Dominikánském náměstí už stojí Halouzkův dřevěný betlém, který má přes stovku figur. „Novým prvkem, kterým chceme rozsvítit a ozvláštnit brněnská náměstí, bude putující třímetrová osvětlená a ozvučená vánoční hvězda, která se v prosinci objeví postupně na více místech v centru. Spolu s bohatou světelnou výzdobou ulic a náměstí bude dotvářet ideální sváteční kulisu pro adventní procházky a jistě poslouží jako atraktivní místo pro pořízení fotek,“ sdělila ředitelka centra Jana Janulíková.

Podoba adventních trhů závisí na aktuálních vládních opatřeních souvisejících s šířením pandemie koronaviru. „S městskou částí Brno-střed jsme nachystaní umístit na náměstí do centra města stánky s řemesly, dárky a balenými potravinami. Konkrétně se jedná o 25 stánků na Zelném trhu, 20 na náměstí Svobody, šest na Dominikánském náměstí, šest u Jošta a 14 na Moravském náměstí. Stavbu zahájíme ve chvíli, kdy to bude v souladu s vládními opatřeními. Pokud zůstaneme ve čtvrtém stupni bez rozvolnění, nic z toho se bohužel neuskuteční,“ dodala Janulíková. V případě příznivého vývoje epidemické situace je městská část Brno-střed připravena nabídku doplnit o zimní zahrádky.

O co lidé nepřijdou, jsou vánoční dárky s motivy Brna. Letos jsou ve stylu červeno-bílých pletených vzorů. „Dekorovaný vánoční svetr se pro nás stal jasnou inspirací. Symbolizuje přátelství, rodinu, teplo. Brno se pyšní označením Moravský Manchester, jež získalo díky textilnímu průmyslu, který zde dominoval už od poloviny 17. století a jehož bylo Brno po 200 let hlavním centrem. Nepleteme soby a vánoční hvězdy, ale zaměřujeme se na brněnské reálie. Brněnský drak, orloj, Jošt, pivo i víno a mnoho dalších,“ popsal Jakub Konvica z NEON STUDIA, které za letošní vizuální podobou stojí. Ve vánoční kolekci nechybí hrnky, vánoční kuličky padající z orloje, šály či roušky. V prodeji je od 27. listopadu.

Reklama

Doporučované