Hlavní obsah

Vánočním stromem Plzně bude letos patnáctimetrová jedle ze zahrady v Zahrádce

Ilustrační foto.

Reklama

Asi čtyřicetiletá jedle obrovská, která dosud roste na soukromé zahradě v Zahrádce na Plzeňsku, bude letos vánočním stromem Plzně. Městu asi patnáctimetrový strom nabídli majitelé, kterým stíní dům.

Článek

„Jedli obrovskou bude mít Plzeň jako vánoční strom poprvé,“ řekl primátor Martin Baxa. V pátek 12. listopadu bude strom pokácen a převezen do Plzně na náměstí Republiky, kde ho odborníci v nočních hodinách usadí. Strom se poprvé rozzáří první adventní neděli, tedy 28. listopadu.

„Jedli obrovskou sázeli manželé Křížovi na své zahradě před čtyřiceti lety a my jsme moc rádi, že nám ji nabídli. Plzeň tak bude asi jediným městem s tak velkou vánoční jedlí obrovskou, která se u nás obvykle vysazuje hlavně v parcích,“ řekl Baxa. Jedli vysadil tchán spolumajitele pod ořešákem, který jí stínil. Aby se jí lépe dařilo, Křížovi tehdy asi jeden a půl metru vysokou jedli po pár letech přesadili na lepší místo blíže k domu, kde roste dodnes. Nyní jim jedle stíní hlavně okna v prvním patře, a tak se ji rozhodli pokácet. Místo ní chtějí vysadit jabloň.

Město každoročně vyzývá veřejnost i organizace, které mají na svých pozemcích vhodné velké jehličnaté stromy, aby je nabídli jako vánoční strom pro náměstí. Od roku 1992 zdobilo centrální historické náměstí do adventu do ledna 13 smrků ztepilých, osm smrků pichlavých, čtyři douglasky, dvě jedle bělokoré, jedna jedle ojíněná a jedna jedle kavkazská. Nejvíce vánočních stromů, celkem 16, pocházelo ze zahrad a veřejných prostranství v Plzni, pět stromů rostlo na lesních porostech města, ostatní jsou ze zahrad okolních obcí - Ledců, Zbůchu, Nezvěstic, Nebílovského Borku, Radobyčic, Kařezu či Štěnovic. Pro výběr nejsou důležité jen kvality nabízeného stromu, ale také přístupnost techniky do místa, kde strom roste.

O pokácení i odvoz stromu se postará městská organizace Správa veřejného statku. Jeřáb a odvozní souprava musí mít dostatek prostoru s pevným podkladem pro naložení řezaného stromu. Při transportu leží pokácený strom na ocelových podpěrách, aby se nepoškodily větve. "Letos jsme vánoční strom vybrali opravdu až na poslední chvíli. Nabídek nebylo mnoho a převažovaly ty z mimoplzeňských lokalit, řekl Richard Havelka z Úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku.

Kácení letošního stromu začne v pátek 12. listopadu dopoledne, na plzeňské náměstí dorazí náklad po 22:00. Strom pak jeřáb před půlnocí usadí do 1,5 metru hlubokého otvoru na náměstí.

Jedle obrovská pochází ze Severní Ameriky a do Evropy byla dovezena spolu s dalšími dřevinami pro zámecké parky Davidem Douglasem v roce 1831. U nás bývá pěstována jako okrasná dřevina, v USA je oblíbeným vánočním stromem. Roste velmi rychle a vytváří velké množství dřevní hmoty. Ve své domovině se dožívá stáří okolo 250 až 300 let, v evropských podmínkách obvykle méně. Američtí indiáni využívali její silně aromatické pryskyřice k vymazávání lodí a vnitřků budov.

Reklama

Související témata:

Doporučované