Hlavní obsah

Meteorologové varují: Bouřky s přívalovými dešti dnes potrápí Česko

Foto: MarekKijevsky, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Východní část České republiky má podle varování ČHMÚ v neděli odpoledne zasáhnout další vlna bouřek s přívalovými dešti. Nebezpečí je ale nízké.

Článek

„Lokálně se očekává přívalový déšť s možným rozvodněním zejména menších toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů a podobně. Nebezpečí mohou představovat také blesky. Při řízení vozidla v bouřce snižte rychlost jízdy a jeďte velmi opatrně.“ Tolik varování Českého hydrometeorologického ústavu pro východní část území České republiky. V neděli odpoledne ji totiž mají zasáhnout znovu silné bouřky právě s přívalovými dešti.

Varování platí od nedělního poledne zhruba do deváté hodiny večerní a týká se všech krajů na Moravě a ve Slezsku a také Královéhradeckého a Pardubického plus části Kraje Vysočina.

Při přívalových deštích může v neděli podle ČHMÚ napršet okolo 30 milimetrů srážek.

Aktuální výstraha meteorologů je s nižším stupněm nebezpečí než na bouřky, které ze čtvrtka na pátek prošly částí země.

Při nejsilnějších z nich spadlo přes 50 milimetrů srážek, objevily se silné kroupy a foukal vítr přes 90 kilometrů v hodině. Bouřky způsobily výpadky v dodávkách elektřiny, komplikace v dopravě i krátkodobý vzestup hladin některých řek zejména v Plzeňském a Pardubickém kraji. Spadlý strom zabil na Písecku dva lidi v autě.

„Počasí u nás v neděli ovlivní okluzní fronta od západu. Před a na ní se vyskytnou ve východní polovině území i silné bouřky,“ uvedl dnes dopoledne Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Reklama

Doporučované