Hlavní obsah

Vatikánský vyšetřovatel se v Chile setkal s oběťmi zneužívání

Vatikánský vyšetřovatel pověřený papežem Františkem navštívil oběti zneužívání v Chile.Video: Johana Trešlová, Reuters

 

Reklama

Arcibiskup Charles Scicluna, kterého papež František pověřil vyšetřováním případů zneužívání dětí, se v Chile setkal s oběťmi. Má zde zjistit, zda místní biskup o případech zneužívání věděl a pomáhal je krýt.

Článek

Charles Scicluna, arcibiskup maltský, se v Chile setkal s oběťmi sexuálního zneužívání ze strany kněží. Scicluna má vyslechnout jejich svědectví a vyšetřit, zda v roce 2015 místní biskup Juan Barros pomáhal zneužívání krýt. Setkání s oběťmi proběhlo v metropoli Santiago de Chile ve čtvrti Providencia, v níž měl farnost otec Fernando Karadima, kterého v roce 2011 uznal Vatikán vinným ze zneužívání mladistvých chlapců a uložil mu pokání. Soud se kvůli promlčení odmítl případem zabývat.

Papež František v roce 2013 založil kvůli množícím se incidentům speciální komisi, která má vyšetřovat duchovní spojené se sexuálními skandály. Minulý měsíc však papež vyvolal pohoršení, když prohlásil, že žádné důkazy proti Barrosovi neexistují. Později se za výrok omluvil a požádal arcibiskupa Sciclunu, aby obvinění důkladně prošetřil.

Po skandálu v Chile se místní duchovní komunita snažila Barrose funkce zbavit. Papež František však v té době obvinění odmítl a v roce 2015 jmenoval Barrose vůdčím duchovním diecéze v italském městě Osorno. James Hamilton, který byl jednou z obětí řekl, že doufá, že v budoucnosti bude pro děti v Chile bezpečno, ať dopadne vyšetřování Vatikánu jakkoliv. Právě Hamiltonovo svědectví pomohlo v roce 2011 Karadimu ve Vatikánu usvědčit.

Reklama

Související témata:

Doporučované