Hlavní obsah

Vávra v novém podcastu: Vezměte si prášek na uklidnění a běžte pro hypotéku

Foto: Seznam Zprávy

Pusťte si první díl nového podcastu investora Radovana Vávry a novinářky Markéty Bidrmanové.

Reklama

Článek

Po letech, kdy začínaly sazby hypoték jedničkou a dvojkou, prožijí Češi vystřízlivění. Podle investora Radovana Vávry si už brzy začnou běžně půjčovat na bydlení za tři procenta. A bude hůř, řekl v novém podcastu Ve vatě.

„Bude to horší. Inflace poroste. Příští rok se vlivem otřesné fiskální politiky minulé vlády může číselně podívat na sedmičku. ČNB dělá, co může, bude muset jít se sazbami do vysokých výšin,“ odhaduje bývalý ředitel Komerční banky v premiérovém díle podcastu, který bude pro Seznam Zprávy připravovat spolu s novinářkou Markétou Bidrmanovou.

Fixujte, bude hůř

„Vezměte si dnes co nejdelší fixaci, protože bude asi ještě hůř. Sazby ČNB se do hypoték nepromítnou jedna k jedné a hned, ale vliv to má,“ radí Vávra. „Ceny nemovitostí porostou i do budoucna. Dejte si prášek na uklidnění a běžte si pro hypotéku,“ doporučuje.

Podcast Ve vatě bude vycházet každé dva týdny. Chce být „finanční kápézetkou“ pro všechny, kterým nejsou jejich peníze jedno.

V podcastu si můžete poslechnout konkrétní rady známého investora na téma investice, inflace, úvěry a hypotéky. Ve vatě bude také komentovat aktuální dění v byznyse a ekonomice a jeho dopady na běžný život. Příklad? Jak se zvýšení sazeb ze strany centrální banky propisuje do cen bydlení.

Radovan Vávra

*1963. Investor, bývalý bankéř, majitel twitterového účtu @BlanikZ.

V 90. letech byl členem představenstva Citibank. Mezi roky 2000 až 2001 byl generálním ředitelem a předsedou představenstva Komerční banky. V letech 2002 až 2003 šéfoval Union bance.

Je řadovým členem TOP 09 na Praze 1.

Když nepůjčí banka

Do utahování sazeb se ČNB pustila jako jedna z prvních v Evropě. Zároveň se mluví o tom, že by mohla omezit okruh lidí, kteří na hypotéku dosáhnou. Podle Radovana Vávry by ale zpřísnění hypotečních limitů, třeba zvýšení nutného depozitu, bylo kontraproduktivní.

„Lidé na plány ČNB kašlou. Kdo nemá zdroje, tak si půjčí od Providentu za 160 p.a. Paní na přepážce na ně bude tajemně mrkat a návodnými otázkami je dovede k řešení, že si financování nemovitosti poskládají z jiných, méně vhodných, více rizikových produktů. Těm lidem uděláme ze života větší peklo,“ míní Vávra.

Radovan Vávra

*1963. Investor, bývalý bankéř, majitel twitterového účtu @BlanikZ.

V 90. letech byl členem představenstva Citibank. Mezi roky 2000 až 2001 byl generálním ředitelem a předsedou představenstva Komerční banky. V letech 2002 až 2003 šéfoval Union bance.

Je řadovým členem TOP 09 na Praze 1.

Zároveň ale připouští, že rozvolněné úvěrové podmínky povolily hypotéku i těm, kteří by do budoucna mohli mít se splácením potíž.

„Sazby máme dekádu nízké, o majitelském bydlení uvažují lidé, kteří by to jinak nedělali. Nám hypotéky strašně dlouho začínaly dvojkou, takže se na trh kvalifikovali i ti, kteří tam, omlouvám se, nepatří. ČNB má oprávněně kopřivku z toho, co budou tito lidé dělat, až sazby vylezou na pět,“ dodává.

Pusťte si první díl podcastu Ve vatě v přehrávači v úvodu článku. A přihlaste se k odběru na Podcasty.cz nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Ve vatě

Podcast Radovana Vávry a Markéty Bidrmanové. Poslechněte si konkrétní rady známého investora na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství.

O čem byste chtěli poslouchat příště? Co máme zlepšit? A co naopak určitě neměnit? Vaše připomínky, tipy i výtky uvítáme na adrese audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované