Hlavní obsah

Ve Francii stávkují tisíce státních zaměstnanců proti Macronovým reformám, hrozí dopravní kolaps

Ve Francii protestují tisíce státních zaměstnanců proti plánovaným reformám.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Tisíce železničářů, pracovníků pařížské městské dopravy a aerolinky Air France, ale také učitelů stávkují po celé Francii na protest proti vládním reformám veřejného sektoru.

Článek

Kvůli stávce železničářů a pracovníků aerolinky Air France ve čtvrtek nepoletí asi 30 procent letů na pařížškých letištích a nepojede 60 procent vysokorychlostních vlaků. V průměru jedna ze čtyř francouzských škol zůstane ve čtvrtek zavřená kvůli stávce učitelů. Uvedla to agentura Reuters.

Protestuje se v přibližně 180 francouzských městech, píše deník Le Parisien. Největší shromáždění je na programu odpoledne na pařížském náměstí Bastily, kde organizátoři očekávají 25 000 lidí.

Jde o první stávku proti reformám prezidenta Emmanuela Macrona, do které se zapojili železničáři i se zaměstnanci z ostatních veřejných sektorů. Místní média hovoří o velkém testu pro Macrona.

Ten je zatím navzdory protestům odhodlaný v reformách pokračovat. Čelí ale riziku, že se stávky protáhnou. Železničáři už dříve pohrozili, že na začátku dubna plánují zahájit tříměsíční stávky.

Řada komentátorů poukazuje na paralelu s protestním hnutím v roce 1995. Tehdy se stávky protáhly na několik týdnů a vláda nakonec upustila od plánované důchodové reformy.

Reklama

Doporučované