Hlavní obsah

Ve Francii zemřela česká spisovatelka Marta Davouze

Foto: Repro: Show Jana Krause, TV Prima

Spisovatelka Marta Davouze. Repro: Show Jana Krause, TV Prima.

Reklama

Ve věku 73 let dnes ve Francii zemřela po dlouhém boji s těžkou nemocí nakladatelka, publicistka a spisovatelka Marta Davouze.

Článek

„Od její rodiny jsem dostala SMS, že zemřela dnes ráno ve svém domě v kruhu svých blízkých,” uvedla Ivana Mergerová z Mladé fronty, která s Davouze připravovala k vydání na podzimní trh její poslední knihu Víkend s Miriam.

Bývalá manželka někdejšího ředitele televize Nova Vladimíra Železného a matka moderátora České televize Jakuba Železného ještě v lednu tohoto roku navštívila své příznivce v Praze. ČTK o tom dnes s odkazem na sdělení její rodiny informoval Antonín Zajíček z domovského vydavatelství Davouze Mladá fronta. Davouze byla zakladatelkou Centra Franze Kafky, jehož dílo pomáhala popularizovat.

Davouze se poslední tři roky léčila s rakovinou. „Musím říct, že jsem rakovinu nepřežila díky své statečnosti, ale díky lékařské vědě. Do háje, co člověku zbývá než přežít. A slzy v očích jsem z toho nikdy neměla, jak také někde napsali,” uvedla v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes.

Mezi úspěšné knihy Davouze patří například Dům v Bretani, v níž s nadhledem vylíčila své zážitky po příchodu na francouzský venkov, kde se znovu vdala. Stala se bestsellerem, jehož se prodalo přes 30 tisíc kusů. Mezi její další tituly patří Zrcadlení, Vypadni z mýho života nebo Celej Franz.

Reklama

Související témata:

Doporučované