Hlavní obsah

Ve sporu o Babišův svěřenský fond odmítl Wagenknechta i Nejvyšší soud

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

V úterý dostal senátor Lukáš Wagenknecht rozhodnutí Nejvyššího soudu, v němž je uvedeno, proč bylo odmítnuto jeho dovolání, které ve sporu podal.

Článek

Senátor Lukáš Wagenknecht (za Piráty) neuspěl ve sporu o svěřenský fond premiéra Andreje Babiše (ANO).

Jde o případ, kdy Wagenknecht už předloni podal žalobu, aby byl zrušen jeden ze svěřenských fondů, do nichž premiér Babiš přesunul kvůli zákonu o střetu zájmů svůj majetek.

Soudy se však senátorovým návrhem nezabývaly, protože podle nich se Wagenknecht nemůže domáhat zrušení Babišova fondu z toho důvodu, že nebyl u jeho založení.

A teď tato rozhodnutí potvrdil také Nejvyšší soud. Podle soudce Filipa Cilečka senátor Wagenknecht neprokázal, proč by se měl jeho dovoláním podaným kvůli předchozím zamítavým soudním verdiktům ve věci blíže zabývat.

„Ve vztahu ke sporné otázce aktivní věcné legitimace dovolatel nevymezuje, v čem spatřuje splnění předpokladů přípustnosti dovolání ani prostřednictvím odkazu na judikaturu Ústavního soudu či zcela obecného poukazu na rozhodovací praxi Nejvyššího soudu,“ uvedl Cileček v krátkém zdůvodnění, které Wagenknecht v úterý obdržel.

Senátor Wagenknecht řekl, že se přesto bude chtít obrátit ještě na Ústavní soud. „Moje advokátka v této souvislosti připravuje ústavní stížnost,“ prohlásil.

Návrh na zrušení jednoho ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše podal pirátský senátor do Valašského Meziříčí, protože tu má trvalé bydliště jeden ze správců fondu a také nynější šéf Agrofertu Zbyněk Průša.

Dalším Wagenknechtovým návrhem se zabývá ještě Obvodní soud pro Prahu 8. Tady má trvalé bydliště právník Agrofertu Alexej Bílek, který je také správcem druhého Babišova svěřenského fondu. V tomto případě soud jednání nařídil na začátek října.

Podle dosavadních rozhodnutí soudů by však žalobu na zrušení svěřenského fondu mohl podat případně zakladatel fondu Andrej Babiš, právě Zbyněk Průša, Babišova manželka Monika a advokáti Alexej Bílek a Václav Knotek.

„Soudy rozhodují podle práva a platných zákonů a nenechají se ovlivnit sice hlučnou, ale neobhajitelnou rétorikou některých politiků, kteří se snaží zviditelnit na úkor zakladatele fondu Andreje Babiše,“ uvedl k verdiktům Zbyněk Průša.

Reklama

Doporučované