Hlavní obsah

Ve světě se kupí nakažení politici. Putina chrání „antivirová bublina“

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump má covid-19.

Reklama

Americký prezident Donald Trump je pozitivně testovaný na koronavirus. Jak se s rizikem nákazy vlastně vypořádávají světoví lídři? Kdo už se také nakazil?

Článek

Pandemie koronaviru zásadně zasáhla také do politiky a světové diplomacie. Nejenže se mnoho setkání koná online, ale i během „živého“ kontaktu se prakticky změnil celý protokol. Na summitech si politici nepodávají ruce a udržují od sebe předepsaný odstup. Zdraví se buď lokty, nebo jogínským stylem „namasté“, kdy spojí ruce a lehce se ukloní.

Putin v bublině

Někteří ze světových politiků mají úplně specifický režim a způsob, jak se viru vyhnout. Například ruský prezident Vladimir Putin se zcela izoloval od vnějšího světa. Bezpečnostní služby vytvořily okolo prezidenta celou „antivirovou bublinu“. Všechny schůzky probíhají online, přímo k němu se lidé dostanou jen po čtrnáctidenní karanténě.

Nařízená izolace se týkala také veteránů druhé světové války, kteří se s Putinem setkali v červnu, kdy země slavila 75 let od konce války. Století veteráni museli strávit čtrnáct dní v karanténě, pokud si tedy chtěli na přehlídce podat s prezidentem ruku.

Přestože se Rusko od září vrátilo k běžnému provozu, jak v kancelářích, tak ve školách, Vladimir Putin stále setrvává ve své izolaci. Do jeho rezidence vede dezinfekční tunel. Do jeho blízkosti se například nemají šanci dostat novináři. Stálí reportéři, kteří informují z Kremlu, ho naživo neviděli už několik měsíců.

Nakažení politici

Na jednotce intenzivní péče skončil v dubnu letošního roku britský premiér Boris Johnson. Průběh jeho nákazy koronavirem se zkomplikoval a Johnson musel předat premiérské pravomoci do rukou ministra zahraničí Dominica Raaba.

V britské politice bylo pozitivních testů na covid-19 vícero: nakazil se ministr zdravotnictví Matt Hancock, poslankyně Nadine Dorriesová nebo Kate Osborneová. Nakazil se i princ Charles. Všichni zmínění se z nemoci vyléčili.

V červenci přišla zpráva o pozitivním testu také z Jižní Ameriky. Koronavirem se nakazil brazilský prezident Jair Bolsonaro. Ten, který od začátku tvrdil, že je covid-19 „chřipečka“ a vyléčí ji antimalarikum hydroxychlorochin. V tom ho také podporoval americký prezident Trump. Po čtrnácti dnech od chvíle, kdy Bolsonaro oznámil, že má covid-19, hlásil negativní test.

Koronavirus zasáhl také do vyjednávání mezi Evropskou unií a Velkou Británií. Unijní brexitový vyjednavač Michel Barnier byl totiž také nakažený, a to v březnu. Jednání se tak na měsíc pozastavila, do práce se Barnier vrátil až v dubnu.

Pozitivní test měli i další světoví politici: arménský premiér, viceprezident Jižního Súdánu, mluvčí pákistánského parlamentu, australský ministr vnitra, polský ministr životního prostředí, bolivijská prezidentka, španělský vicepremiér nebo filipínský ministr vnitra.

Kdo u nás?

Také mezi českými politiky jsou případy nákazy koronavirem. Aktuálně je hospitalizovaný europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). Kvůli komplikacím, včetně zápalu plic, skončil český politik na kyslíku ve Fakultní nemocnici v Motole.

V karanténě zase skončil dnes již exministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) po kontaktu s nakaženou hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou.

Reklama

Doporučované