Hlavní obsah

Ve věznici roky pracoval jako dozorce, dnes pomáhá bývalým kolegům coby advokát

Advokát Honzík pomáhá bývalým kolegům v soudních sporech.

 

Reklama

Jméno Zdeňka Honzíka znají zřejmě všichni strážní a dozorci v plzeňské věznici. Honzík tady byl víc než dvacet let zaměstnaný. A dnes svým bývalým kolegům pomáhá ve své advokátní praxi. Zastupuje je například ve sporu, při němž chtějí dosáhnout započtení pauz na jídlo do své pracovní doby.

Článek

Pro advokátní praxi se Honzík rozhodl v polovině devadesátých let. Jako příslušník Vězeňské služby by odcházel do důchodu v 55 letech. „Nejsem typ člověka, který by chtěl zahálet,” vysvětluje Honzík, proč se rozhodl pro tento krok.

První spor, jenž se týkal jeho bývalého zaměstnavatele, začal řešit v roce 2013. Jednalo se o 150 přesčasových hodin, které příslušníci Vězeňské služby neměli zaplacené. Plzeňský advokát uspěl a v roce 2015 byl soudní spor ukončen.

Na Zdeňka Honzíka se poté obrátila se stejným problémem asi desítka dalších věznic, celkem zastupoval na 1400 lidí.

V roce 2016 se pak po této zkušenosti na Honzíka obrátily přímo vězeňské odbory. Ty usilují o změnu praxe, při níž se přestávky na oběd nezapočítávají do pracovní doby. „Věděl jsem, že existuje rozsudek Městského soudu v Praze na Policii ČR, kde zastupoval policistu JUDr. Hrnčíř,” upozorňuje Honzík na obdobnou kauzu.

Dnes zastupuje Honzík na 350 příslušníků Vězeňské služby - z Plzně, Kynšperku nad Ohří, z Prahy a Drahonic, další káznice se chtějí přidat.

Advokát považuje za svou velkou výhodu detailní znalost prostředí věznic.

Reklama

Doporučované