Hlavní obsah

Ve Vídni vyšly do ulic tisíce odpůrců nových opatření. Jsme odboj, skandují

V centru Vídně v sobotu demonstrují odpůrci protiepidemických opatření. V akci je kvůli demonstracím okolo 1300 policistů, uvedla rakouská média.Video: twitter/Based_FIN, twitter/CoinNerdy

 

Reklama

aktualizováno •

V centru Vídně v sobotu demonstrují odpůrci protiepidemických opatření. Největší účast se očekává na akci svolané opoziční Svobodnou stranou Rakouska. Rakousko od pondělí míří do celonárodního lockdownu.

Článek

Jen dva dny před začátkem celostátní uzávěry se na náměstí Hrdinů poblíž Hofburgu sešlo podle úředního odhadu na 40 000 lidí, informovala agentura APA. Mluvčí policie uvedl, že atmosféra je napjatá. Někteří demonstranti zapalovali pyrotechniku a házeli na policisty láhve a plechovky, nejméně deset lidí bylo zatčeno.

Na bezpečnost dohlíží na 1300 strážců zákona, informovala agentura APA. Pořadatelé před konáním akce odhadovali, že může dorazit až 100 000 lidí, úřady naopak počítaly s účastí asi 15 000 protestujících.

Okolí Hofburgu a část okružní třídy (Ringstrasse) až k budově opery jsou uzavřené. Na místo proudí davy lidí, stovky demonstrantů přijely do Vídně autobusem či vlakem z jiných spolkových zemí i ze zahraničí včetně České republiky. Vídeňská radnice obyvatelům radí, aby se dnes do centra města raději nevydávali.

Nejvíce lidí se má zúčastnit akce pořádané opoziční pravicovou Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ). Na demonstraci nicméně nevystoupí iniciátor akce a lídr strany Herbert Kickl, který je v izolaci kvůli nákaze covidem-19, informovala na Twitteru zpravodajka Českého rozhlasu Pavlína Nečásková.

List Die Presse napsal, že náměstí u Hofburgu se rychle plní, policisté na místě namátkově kontrolují dodržování protiepidemických opatření. Ta aktuálně ukládají účastníkům protestů o více než 50 lidech, aby měli nasazené respirátory. Podle rakouských médií nařízení dodržuje zhruba polovina lidí, kteří na místo dorazili.

Podle APA se účastníci demonstrace mobilizovali skrze sociální síť Telegram a policie očekává, že dorazí i pravicoví extremisté. Bezpečnostní síly se připravují i na možné útoky proti vládním úřadům, sídlům médií a nemocnicím, proto byla posílena jejich ostraha.

Na demonstraci jsou vidět symboly jako například žlutá hvězda s nápisem „neočkován“, na transparentech jsou pak běžné výrazy jako „fašismus“ nebo „diktatura“, jakými demonstranti označují nová protiepidemická opatření.

Demonstranti pak podle rakouského deníku Der Standart provolávají hesla jako „My jsme lid“ nebo „Jsme odboj“, píše The Guardian. Nejčastěji podle rakouských médií zaznívá na demonstracích kritika povinného očkování, ke kterému má země přistoupit v únoru příštího roku.

Rakousko v pátek rozhodlo o celostátní uzávěře, která začne v pondělí, a navíc nařídilo povinné očkování proti covidu-19 pro všechny obyvatele. V zemi už týden platí přísné restrikce pro lidi bez očkování proti covidu-19, podle vlády ale ke zpomalení šíření nákazy nestačí, a proto přistoupila k tvrdším opatřením.

V pátek Rakousko ohlásilo rekordních téměř 16 000 nových případů infekce za den, dnes přibylo 15 297 nakažených. Na jednotkách intenzivní péče leží 524 covidových pacientů.

Reklama

Související témata:

Doporučované