Hlavní obsah

Na fotbale s Prymulou mezi VIP seděl i Blatného úředník. Přišel o místo

Foto: Profimedia.cz

VIP tribuna na zápase Slavie. V první řadě premiérův poradce a úředník ministerstva

Reklama

aktualizováno •

Účast na fotbalovém utkání Slavie rozhodla o konci zástupce hlavní hygieničky Jana Marounka. Ten byl dnes z tohoto postu odvolán.

Článek

Role přímého diváka na čtvrtečním fotbalovém zápase Slavie Praha má po Romanu Prymulovi nepříjemnou dohru také pro ředitele odboru ochrany veřejného zdraví na Ministerstvu zdravotnictví.

Jan Marounek stejně jako Roman Prymula sledoval zápas, který se mohl uskutečnit jen díky zvláštní výjimce z epidemických opatření, v sektoru pro VIP hosty.

Roman Prymula už kvůli tomu přišel o místo premiérova poradce na Úřadu vlády, s odvoláním svého člověka dlouho nečekal ani ministr zdravotnictví Jan Blatný.

„Jan Marounek byl dnes odvolán z pozice zástupce hlavní hygieničky. Stalo se tak po dohodě se státním tajemníkem a hlavní hygieničkou. Lidé na těchto pozicích musí jít příkladem. Pana Marounka jsem také vyzval, aby se veřejně omluvil,“ uvedl v pátek večer na Twitteru.

Jan Marounek a Roman Prymula jsou zachyceni na fotografiích ze zápasu. Snímky dokládají, že seděli jenom několik míst od sebe v první řadě tribuny sektoru, který je určen pro vybrané hosty fotbalového klubu.

Jan Marounek, zástupce hlavní hygieničky.

Jan Marounek na ministerstvu působí už od roku 2015. O tři roky později se stal zástupcem hlavní hygieničky Jarmily Rážové a šéfuje odbor ochrany veřejného zdraví. Právě tento odbor nastavuje pravidla, ale také uděluje výjimky, podle kterých se mohou mimo jiné sportovní akce konat. Vedoucím odboru i úřednékem pod státní službou Marounek zůstává.

Výjimku jeho odbor dělal i pro čtvrteční utkání a právě to je podle Blatného v kombinaci s osobní účastí na zápase špatně. „Není vhodné, aby pan ředitel šel na zápas, kterému sám dal výjimku,“ řekl už během dne ministr zdravotnictví.

Fotbalového utkání se mohlo účastnit zhruba 300 osob. Měly negativní PCR test na covid-19. Před zápasem jim ho udělali u slávistického stadionu, kde se zkoušely možnosti rozvíjejícího se projektu, který by podle autorů mohl časem otevřít i v době pandemie cesty na stadiony pro více diváků.

Podrobněji o projektu ZDE:

A právě tímto projektem ředitel odboru ochrany veřejného zdraví svou přítomnost na zápase vysvětluje.

„Na Slavii jsme zkoušeli pilotní projekt. Zároveň jsme ověřovali možnosti časování vstupu na stadion a zároveň se ověřovalo použití FFP2,“ napsal Seznam Zprávám Jan Marounek, který podle oblečení na fotografii patří k fanouškům klubu z Vršovic. „Chceme umožnit konání alespoň nějakých akcí, pokud se podaří nakombinovat testování, organizační opatření a respirátor,“ uvedl.

Dodal také, že kromě negativního testu přišli lidé na tribunu stadionu s respirátorem, ti, co ho neměli, ho dostali od organizátorů.

„Proběhla i vstupní kontrola příznaků onemocnění covid-19, byly vyplněny selfreportovací dotazníky a všem byla změřena teplota, ve všech prostorech byla rozmístěna dezinfekce,“ uvedl Jan Marounek.

Seznam Zprávy žádaly o předložení výjimky, kterou Marounkův odbor pro čtvrteční zápas udělil, resort však zatím nereagoval.

Výjimku, kde je detailně popsáno, jaká musí platit opatření, následně ministerstvo zasílá pražské hygieně, která může na akci poslat kontrolu. To se podle ředitelky této instituce Zdeňky Jágrové nestalo.

Zároveň však pražská hygienička konstatovala, že na tribuně v Edenu se nedodržovaly rozestupy. Zatím se však čeká na to, zda někdo dá kvůli tomu podnět k šetření.

„Na akci nebyly určitě dodržovány rozestupy, přišlo nám i několik fotografií, na nichž lidé nemají roušku. Ale čekáme na to, až ti lidé budou ztotožněni, abychom mohli postupovat podle přestupkového zákona,“ řekla Seznam Zprávám hygienička Jágrová.

Jedním z těch, kdo podle fotografií neměl v každém okamžiku nasazen respirátor, je první muž vršovického fotbalového klubu Jaroslav Tvrdík.

„Pan Jaroslav Tvrdík se po celou dobu před zápasem pohyboval v FFP2 respirátoru, včetně společných prostor stadionu. Je to zadokumentováno na řadě i vašich fotografií, kde je vyfocen s FFP2 respirátorem. Na jedné fotografii respirátor nemá nasazen, ale mohu potvrdit, že respirátorem vybaven byl a po dobu, co jsem ho viděl, respirátor nosil,“ sdělil k tomu Jan Marounek, když se ho Seznam Zprávy ptaly, zda a do jaké míry byla hygienická nařízení na stadionu dodržována.

Reklama

Související témata:

Doporučované