Hlavní obsah

Ve Vršovicích a části Vinohrad dnes začnou platit parkovací zóny

Foto: město Praha

Ilustrační foto.

Reklama

Ve Vršovicích a části Vinohrad, která spadá pod Prahu 10, dnes začnou platit zóny placeného stání. Magistrát je spustí na žádost radnice městské části, která plánuje placené parkování zavést na celém území Prahy 10.

Článek

Ve Strašnicích mají začít platit 5. října a v Malešicích 2. listopadu. Za první auto lidé stejně jako v zónách ve zbytku Prahy zaplatí 1 200 korun ročně, druhé vyjde na 7 000 korun.

Projekt zón radní městské části schválili začátkem března, následně mohli obyvatelé posílat svoje připomínky, které radnice částečně nebo zcela zapracovala. Pražská rada, která o změnách systému zón rozhoduje, rozšíření do Prahy 10 potvrdila začátkem června. Od poloviny července si obyvatelé desáté městské části mohli koupit parkovací kartu, a to buď přes internet, nebo osobně v budově radnice.

Radnice zóny zavádí s odůvodněním, že Praha 10 je obklopena městskými částmi, kde už fungují, a parkující auta se přesouvají na její území. Do systému se dosud zapojila Praha 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 13, 16 a 22. První regulace parkování začala v 80. letech, takzvané modré zóny byly poprvé zavedeny v roce 1996 v části Prahy 1.

„Městská část Praha-Letňany připravuje zavedení takzvaných modrých zón, a to v souvislosti s informacemi od zástupců Prahy 9, kteří o urychleném zavedení modrých zón mluvili již před více než půlrokem,“ sdělil nedávno radní pro dopravu a životní prostředí Prahy 18 Stanislav Nekolný (ANO).

Podle Lidije Erlebachové z tiskového oddělení radnice Prahy 18 chtějí letňanští radní zavedením zón chránit obyvatele městské části před parkujícími ze Středočeského kraje. „Jakmile by na Proseku a na Střížkově byly zavedeny zóny, tak Letňany by byly posledním ostrůvkem této části Prahy, kde by modré zóny nebyly. Parkování v Letňanech by tak bylo peklo,“ řekla k tomu dnes spolupracovnice radnice.

Zóny placeného stání by v Praze 18 mohly platit od 1. ledna 2021. Termín je zatím předběžný. Technické podrobnosti se teď řeší, dodala Erlebachová.

Reklama

Doporučované