Hlavní obsah

Večerní zprávy 6. 7. 2019

Večerní zprávy 6. 7. 2019Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:10 – Twitterová přestřelka Staňka s Hamáčkem

Twitterový útok ministra kultury Antonína Staňka na stranického šéfa Jana Hamáčka. Sociální demokracie se hádá na sociální sítí kvůli Staňkovi odvolání. To se táhne už sedm týdnů – prezident totiž Staňkův ochod odmítá. Předsednictvo ČSSD proto bude v polovině měsíce pravděpodobně znovu rozhodovat, jestli kvůli tomu nepoloží vládu.

02:25 – Zemřel Josef Koutecký

Zemřel otec české péče o děti s rakovinou Josef Koutecký. Bylo mu 88 let. V 60. letech u nás začal rozvíjet nepopulární obor – dětskou onkologii. Na nádor tehdy umíralo přes 90 procent dětí. Dnes se 8 z 10 pacientů – i díky jeho práci – vyléčí. Byl první, kdo u dětí začal používat chemoterapii. Od prezidenta Havla Koutecký obdržel medaili Za zásluhy.

02:54 – Propuštění vězňů ve Venezuele

Pozitivní signál pro lidská práva ve Venezuele – tak podle OSN působí propuštění 22 vězňů. Mezi nimi je 20 studentů, venezuelský novinář i soudkyně, která byla za mřížemi posledních 10 let. A to bez zatykače. Propuštění navázalo na podobný krok v červnu – na svobodu se tehdy dostalo přes šedesát zadržovaných lidí.

05:13 – Zemětřesení v Kalifornii

V noci na dnešek zasáhlo další silné zemětřesení jih Kalifornie. Otřesy o intenzitě 7 celých jedna desetina stupně trvaly přes půl minuty a způsobily četná zranění a materiální škody. Vibrace v přímém přenosu zastihly taky moderátory televize CBS.

05:51 – Na seznam UNESCO přibyla dvě místa v Česku

Gratulujeme, Česko a Německo! – napsalo na Twitter UNESCO, když na seznam světového kulturního dědictví přidalo Hornický region Erzgebirge-Krušnohoří. Pro Českou republiku je to úspěch po 16 letech a navíc dvojnásobný – v prestižní společnosti je totiž nově i Národní hřebčín v Kladrubech. Aktuálně se tak na našem území nachází celkem 14 památek, které se mohou titulem pyšnit.

06:18 – Zakončení mezinárodního karlovarského festivalu

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech končí. Uzavírá ho herečka Patricia Clarsson. V soutěži letošního čtyřiapadesátého ročníku se utkalo 12 filmů napříč kontinenty. Slavnostní zakončení sleduje na místě Tereza Willoughby.

09:10 – Výročí upálení mistra Jana Husa

604 let od upálení Jana Husa. Betlémskou kapli dnes zaplnili lidé, kteří si připomněli výročí smrti českého církevního reformátora. Při bohoslužbě promluvil mimo jiné plzeňský biskup husitské církve Filip Štojdl. Varoval před rozdělením společnosti a vyzval ke vzájemné laskavosti. V kapli také zaznělo několik apelů, aby lidé byli odvážní po vzoru Jana Husa. Letos – na rozdíl od loňska – na bohoslužbě chyběli vrcholní politici.

09: 41 – Lesy trápí sucho

Horko a s ním i sucho trápí lesníky. Uschlých stromů je čím dál víc. Nepříznivé podmínky a zvýšená zranitelnost stromů navíc napomáhají i škůdcům.

11:58 – Rock for People

V Hradci Králové právě vrcholí 25. ročník hudebního festivalu Rock for People. Pořadatelé slibovali, že si na jubilejní ročník připraví řadu překvapení. My tam máme Michaelu Rambouskovou.

15:27 Výbuch obchodního centra na Floridě

V obchodním centru ve floridském městě Plantation vybuchl plyn. Na místě zasahují hasiči i policie. Podle dostupných informací utrpělo několik lidí zranění. Informoval o tom zpravodajský server ABC News s odkazem na místní úřady. Na záběrech, které kolují po sociálních sítích, je vidět, že výbuch na budově způsobil velkou škodu.

Reklama

Doporučované