Hlavní obsah

Vědci a studenti protestovali pochodem proti zpochybňování vědeckých poznatků

Na celém světě proběhly Pochody za vědu.

 

Reklama

Ve světě se konalo více než 500 Pochodů za vědu. Do ulic se vypravili i Češi.

Článek

Desetitisíce vědců a studentů se v mnoha světových metropolích vydaly do ulic na protest proti rostoucím útokům na svobodu vědeckého bádání. Během Pochodu za vědu protestovaly také proti politizaci vědeckých poznatků. Opřely se například i do výroku amerického prezidenta Donalda Trumpa a dalších světových politiků, kteří zpochybnili dopad globálního oteplování na život na Zemi.

Američané také nesouhlasí s Trumpovým plánem seškrtat rozpočet vědeckým institucím a zastavit přítok dotací.

Protestujícím Američanům se nelíbí ani Trumpův plán seškrtat dotace pro vědecké instituce. „Spousta lidí by tu nebyla, kdyby kolem tohoto tématu nepanovalo takové dusno. Myslím, že vědci nejsou skupina, která by řešila politiku. Pokud se ale ve společnosti mluví o snížení dotací a popírání základních vědeckých poznatků, lidé se postaví za to, čemu věří,” řekla v Bostonu americká učitelka Cecilia Pannová.

Kromě velkých amerických měst protestovala na Den Země i města v Austrálii, na Novém Zélandu, v Německu, Japonsku či Jihoafrické republice a dalších. Dohromady se po celém světě konalo přes pět set Pochodů za vědu.

Do ulic se vypravili i Češi - pochod v Praze se nejvíce zabýval problematikou politizace vědeckých témat, která jsou podle spolupořadatelky Claire Klingenbergové naprosto apolitická. Akce měla upozornit i na cenzurování výzkumů a výuky vědeckých teorií na školách. Pražský program doplnily přednášky a diskuze s vědci.

Reklama

Související témata:

Doporučované