Hlavní obsah

Vědci a studenti z Brna si postavili testovací dřevostavbu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Experimentální dřevostavbu, která umožní zkoumat vlastnosti různých materiálů a konstrukcí, si v kampusu v Černých Polích postavili vlastníma rukama vědci i studenti Mendelovy univerzity v Brně.

Článek

Dnes domek, který umožní zkoumat a měřit například šíření tepla a vlhkosti a další parametry, představili novinářům.

„Zjišťování v laboratoři postrádá dlouhodobé podmínky reálné stavby. Na stavbách naopak není prostor z konstrukcí odebírat vzorky a monitorovat je komplexně a dlouhodobě. Díky tomuto modulu budeme moct zjišťovat nové poznatky o tepelném a vlhkostním chování moderních konstrukcí dřevostaveb a jejich materiálech v podmínkách reálného prostředí,“ uvedl Richard Slávik z Ústavu nauky o dřevě a dřevařských technologií Lesnické a dřevařské fakulty.

Na výstavbě domku pracovala desítka vyučujících i studentů od poloviny srpna, kdy sestavili první panel. Všechny části domku vyrobili vlastníma rukama. Domek je postaven tak, že umožní srovnání parametrů jednotlivých částí.

„Aktuálně je modul sestaven ze tří stěnových a tří střešních segmentů, které mají pokrýt plánovaný výzkum vybraných konstrukcí a také umožnit studium tepelné stability vnitřních prostor dřevostaveb s ohledem na letní přehřívaní,“ dodal Slávik. Domek bude sloužit kromě výzkumu také studentům, kteří jej mohou využít při práci na bakalářské, diplomové nebo dizertační práci.

Do výběru materiálů a konstrukcí pro stavbu domku se zapojili i odborníci z Asociace dodavatelů montovaných domů, která sdružuje největší dodavatele dřevostaveb v Česku. „Zájem o dřevostavby v Česku je stabilní s mírně rostoucí tendencí. Ta souvisí s mírnou stagnací stavebního trhu už v loňském roce. Nyní ale dodavatelé dřevostaveb nejvíce narážejí na komplikace při vyřizování stavebních povolení, které se při pandemii zpomalilo,“ uvedla ředitelka asociace Lenka Trandová.

Reklama

Související témata:

Doporučované