Hlavní obsah

Vědci koordinovaní z Brna zmapují památky obce Conques ve Francii

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Památky v malebné francouzské obci Conques důkladně zmapuje mezinárodní tým vědců koordinovaný Ivanem Folettim z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Článek

Grant téměř milion eur (přibližně 26 milionů korun) umožní odborníkům z několika institucí mimo jiné vyrobit trojrozměrné modely památek nebo udělat jejich chemickou a technickou analýzu, oznámil ČTK mluvčí Masarykovy univerzity Pavel Žára.

Výzkumný projekt začíná v lednu 2021. Odborníci se chtějí obcí a její historií zabývat z různých pohledů. Plánují vydat odbornou monografii, ale také třeba vytvořit databázi nasbíraných dat a natočit krátkometrážní dokumentární filmy pro veřejnost.

„Jde o významné místo na poutní cestě do španělského Santiaga de Compostela, nachází se tam množství historických památek datovaných od 9. do 21. století,“ uvedl Foletti.

Masarykova univerzita jako koordinující instituce bude na projektu spolupracovat například s kolegy z USA, Německa a Francie. Zastoupeno je také italské vydavatelství Viella Libreria Editrice, které zastřeší vydávání tištěných materiálů, či místní Asociace pro ekonomický a kulturní rozvoj Conques.

„Věřím, že právě díky spojení špičkových institucí s různým zaměřením – třeba na chemické analýzy materiálů, rekonstrukci historické krajiny či na komunikaci vědy – se památky světového kulturního dědictví v Conques podaří vrátit do povědomí nejen vědecké, ale i laické veřejnosti jako součást evropské sdílené identity,“ doplnil Foletti.

Conques se svými kamennými budovami patří k nejkrásnějším obcím Francie. Ke známým památkám patří klášter a kostel Sainte-Foy. Právě do Conques a tamního opatství zavedl Foletti své studenty v roce 2017 při unikátním čtyřměsíčním putování za památkami Francie. Společně napodobili cesty středověkých poutníků a poznávali významné památky a umělecká díla stejným způsobem jako jejich dávní předchůdci.

Reklama

Související témata:

Doporučované