Hlavní obsah

Vědci: O Velikonocích omezte setkání, lépe venku a s testem

Foto: PCT

Ilustrační snímek.

Reklama

Lidé by podle vědců z iniciativy Sníh měli o Velikonocích dodržovat opatření včetně zákazu cest mezi okresy a omezit setkávání s rodinou, zejména z rizikových skupin.

Článek

Případně lidem doporučují absolvovat test, nosit správně nasazený respirátor a setkávat se venku, informovali dnes. Vládní politici odůvodňují trvání přísných protiepidemických opatření i přes Velikonoce tím, aby se neopakovala situace z loňských Vánoc, po kterých prudce vzrostl počet nových případů.

Vědci ale zároveň varují před pocitem falešného bezpečí, který může negativní výsledek testu způsobit. „Negativní test neznamená, že nejste infikovaní. Antigenní testy mohou být velmi nepřesné, zvláště u asymptomatických jedinců, tedy u lidí bez zřetelných příznaků nemoci,“ uvedli zástupci iniciativy. Výsledek testu platí asi 12 hodin u antigenního a 24 hodin u PCR testu.

U některých typů antigenních testů je u lidí bez příznaků citlivost menší než 40 nebo 50 procent. „Neodhalí tedy pět až šest lidí z každých deseti nakažených. PCR testy jsou přesnější a odhalí i jedince v prvotní fázi infekce, kdy ještě nepociťují příznaky nemoci, ale roznášejí virus po okolí,“ dodali.

Zůstat doma by raději měli lidé s příznaky infekce, jako je zvýšená teplota, potíže s dýcháním, bolesti hlavy či břicha, zažívacími potížemi, únavou nebo ztrátou chuti a čichu.

Pokud se lidé nechtějí setkání zcela vzdát, měli by se raději stýkat venku. Obecně vědci doporučují trávit venku co nejvíce času, protože slunce přispívá k tvorbě důležitého vitaminu D. Bez ochrany úst a nosu, například při cvičení, je ideální být od ostatních lidí nejméně pět metrů.

Důležité je také předcházet stresu. „Neklaďme na sebe, na druhé ani na prožití svátků přehnané nároky a očekávání,“ píše se v tiskové zprávě. K redukci stresu pomáhá podle iniciativy Sníh také dodržování rituálů, byť není možné se těm velikonočním věnovat tak, jak je běžné. „Vyjít přitom můžeme z našeho vlastního pojetí svátků, z toho, co je na tradici Velikonoc právě pro nás nejpodstatnější,“ dodali vědci.

„Čtvrtá vlna brzy skončí. Se vzestupem teplot výrazně poklesne infekčnost viru. Počet nově infikovaných osob klesne už během dubna pod dva tisíce denně a během května pod tisíc. Velkou roli v dalším poklesu (doufejme) sehraje preventivní PCR testování ve školách a v podnicích a také před nejrůznějšími kulturními, sportovními a společenskými hromadnými akcemi. V důsledku iniciativy zdola (a nespíš přes pasivní odpor vlády a ministerstva zdravotnictví) se totiž takové preventivní testování postupně rozšíří a začne rychle vracet náš život k normálu,“ dodal Jaroslav Flegr, evoluční biolog a člen iniciativy Sníh.

Reklama

Doporučované