Hlavní obsah

Vědci přišli na nový způsob zkoumání rakoviny prsu. Chemoterapie by mohla minout tři čtvrtiny pacientek

Lékaři vymysleli nový test rakoviny prsu.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Většina žen s brzkým stadiem rakoviny prsu by mohla díky genetickému testování předejít ztrátě vlasů, neplodnosti, chronickým bolestem a možné smrti, která se pojí s chemoterapií.

Článek

Američtí vědci přišli s novou formou genetického testování, které by mohlo předejít chemoterapiím u pacientek s brzkým stadiem rakoviny prsu. Jedná se o nádory, které mohou být léčeny hormonální léčbou, nerozšířily se do lymfatického systému a nemají mutaci, jež jim dovoluje rychleji růst.

Doktoři využili test Onkotyp DX, který zkoumá rakovinové buňky v nádoru, dokáže změřit a odhadnout, jak moc je nádor aktivní, a na stupnici od jedné do sta vyhodnotit, jak velká je pravděpodobnost jeho šíření nebo reminiscence.

Výsledky studie potvrzují, že už teď dokážou doktoři vyléčit tisíce žen, které mají nejrozšířenější druh rakoviny prsu, bez použití agresivní chemoterapie. Tyto ženy pak místo chemoterapie podstoupí pouze operaci a hormonální léčbu.

Vedoucí studie, doktor Joseph Sparano z centra Alberta Einsteina na výzkum rakoviny v New Yorku, tvrdí, že jejich výzkum ukazuje, že chemoterapie může být nevyužita u sedmdesáti procent nemocných žen.

Vzorek žen zahrnoval přes deset tisíc pacientek. Ženy, které mají nízký výsledek z testu, nemusí na chemoterapii. Většina žen má ale průměrné výsledky, záleží poté na lékařích, jestli chemoterapii doporučí.

Doktoři z Velké Británie na výsledky těchto testů dlouho čekali. Díky nim začnou od pondělí praktikovat léčení bez chemoterapie u těch pacientek, u kterých je to možné.

Reklama

Související témata:

Doporučované