Hlavní obsah

Vědecká knihovna Olomouc našla starou bibli ukradenou v roce 1996

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Vědecká knihovna v Olomouci získá zpět sedm svazků bible z první poloviny 17. století, které v roce 1996 při opravách knihovny ukradl společně s několika velkoformátovými dokumenty jeden ze stavebních dělníků.

Článek

„Bibli po letech objevili pracovníci knihovny v aukční nabídce německého antikvariátu. S nynějším majitelem starých svazků bible se hejtmanství dohodlo na jejich odkoupení za pořizovací cenu 1300 eur (asi 35 000 korun), zatímco vyvolávací cena byla 4000 eur (asi 107 000 korun),“ řekl hejtmanův náměstek Petr Vrána.

Pracovníci Vědecké knihovny Olomouc upozornili zástupce antikvariátu na to, že bible pochází z trestné činnosti. Staré svazky byly poté z aukce staženy. „Znaky těchto tisků jsou totožné se zbývajícími třemi svazky, které zůstaly ve vědecké knihovně. Je zcela nezpochybnitelné, že jde o publikace ukradené před téměř čtvrtstoletím právě u nás,“ uvedla ředitelka Vědecké knihovny Olomouc Iveta Tichá.

Německý antikvariát svazky bible nevlastnil, ale pouze zprostředkovával dražbu. „Jeho zástupci uvedli, že kniha patří partnerovi, s nímž dlouhodobě spolupracují. Ten publikace zakoupil před dvěma lety v jiné aukci. Nikdo z nich dosud netušil, že exempláře jsou kradené,“ podotkl zástupce ředitelky knihovny Miloš Korhoň.

Hejtmanství původně zvažovalo, že se o svazky bible bude soudit. Tuto variantu ale nakonec nedoporučili právníci. „Ze všech možností, jak svazky znovu dostat do fondu Vědecké knihovny Olomouc, se nám jako nejvhodnější jevila dohoda a následný odkup. K tomu by mělo dojít co nejdříve. Pak už nic nebude bránit převozu knih zpět do Olomouce. Myslím, že peníze, které do nákupu svazků investujeme, jsou zcela marginální proti hodnotě, kterou získáme,“ dodal Vrána.

Reklama

Doporučované