Hlavní obsah

Vědecká knihovna v Olomouci se otevírá veřejnosti, zatím omezeně

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vědecká knihovna v Olomouci se v souvislosti s uvolňováním opatření proti koronaviru otevře veřejnosti v pondělí 4. května.

Článek

Půjde o první kulturní příspěvkovou organizaci kraje, která se zájemcům zpřístupní, řekla ČTK Michaela Heloňová z knihovny. Provoz knihovny se bude uvolňovat postupně, v první fázi budou muset čtenáři počítat s omezením služeb a se zkrácenou provozní dobou. Bude rovněž nutné dodržovat všechna bezpečnostní opatření, a to včetně třídenní karantény pro vrácené knihy.

„Jsme si vědomi, že omezený provoz nebude všem našim čtenářům a návštěvníkům knihovny vyhovovat, ale prosíme všechny o trpělivost a pochopení. Na předním místě je samozřejmě bezpečí a zdraví všech,“ uvedla ředitelka knihovny Iveta Tichá.

V první fázi bude umožněno půjčování knih určených k absenční výpůjčce, vracení knih a registrace čtenářů. Knihy bude možno vracet do biblioboxu, který se otevře v pondělí 4. května v 08:00. Ve stejnou dobu bude zpřístupněn i on-line katalog pro objednávky. Provozní doba knihovny bude zkrácená, a to od pondělí do čtvrtka od 10:00 do 17:00 hodin. Doba od 10:00 do 11:30 hodin bude vyhrazena seniorům nad 65 let, doplnila Heloňová. K dispozici zatím nebudou počítačové stanice v knihovně, veřejný internet, studovny ani toalety.

Čtenáři si budou knihovní fond objednávat prostřednictvím on-line katalogu z domova, připravené knihy si pak vyzvednou u výpůjčního pultu. Podobný systém má také univerzitní knihovna ve Zbrojnici. Knihy by měli lidé vracet do biblioboxu před knihovnou, odkud poputují do třídenní karantény, teprve poté budou znovu k dispozici dalším čtenářům.

Zaměstnanci knihovny i její návštěvníci budou muset dodržovat hygienická opatření, vstup bude umožněn pouze s ochranou nosu a úst a po dezinfekci rukou. Počet návštěvníků bude u vchodu regulovat zaměstnanec, který vpustí do budovy maximálně šest čtenářů najednou. Nutností je také dodržování dvoumetrových odstupů. Každý den po ukončení provozu bude prostor půjčovny dezinfikován. Aktuální informace k provozu budou zveřejňovány na webových stránkách www.vkol.cz, sociálních sítích a vývěskách v knihovně.

Reklama

Doporučované