Hlavní obsah

Vedení Bíliny chce kvůli explozi „tajného“ skladu podat stížnost

Foto: Policie ČR

Místo exploze v Bílině.

Reklama

Policisté dnes pokračují v ohledávání místa úterního požáru a výbuchu v muničním skladu v Bílině na Teplicku. Město o existenci muničního skladu podle vedení nevědělo. Chystá se proto podat stížnost.

Článek

„Požádali jsme státní správu prostřednictvím tajemníka, aby nám dohledali veškeré informace ke skladu. Předpokládáme, že nás Policie ČR vyzve k nějakému jednání, a uvidíme, co dál,“ řekla dnes místostarostka Bíliny Marcela Dvořáková (ODS). „Jsme rozhodnuti podat stížnost. Dnes využijeme toho, že zasedá zastupitelstvo, požádáme, aby nám k tomu dalo pravomoc,“ řekla Dvořáková. Neuvedla, ke komu by město stížnost podávalo. S radnicí se podle ní doposud nikdo z policie nespojil.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v úterý řekl, že objekt byl zkolaudován jako sklad munice. „To znamená, že v rámci toho kolaudačního procesu se toho účastnili i zástupci města,“ uvedl. Doplnil, že sklad má policie pronajatý od Mostecké uhelné. „Pokud paní starostka (Zuzana Schwarz Bařtipánová) říká, že o tom nevěděla, tak jí pravděpodobně její úředníci v nějakém momentě nepředali informaci,“ uvedl ministr.

Dvořáková ale České televizi řekla, že město Bílina účastníkem kolaudačního řízení nebylo. „Proto stále tvrdíme, že město Bílina o tomto skladu výbušnin, potažmo munice nevědělo,“ uvedla.

Video z policejního vrtulníku zachytilo práci záchranářů po explozi.Video: Policie ČR

Již v úterý řekla starostka Zuzana Schwarz Bařtipánová (ANO) toto: „Neměli jsme o skladu vůbec žádné zprávy, a to nejen my, ale ani bezpečnostní rada, ani krizový štáb.“

Policie odmítla její stanovisko komentovat. „K veřejným prohlášením politicky činných osob se z principu nevyjadřujeme,“ zareagoval na starostku mluvčí Policejního prezidia ČR Ondřej Moravčík.

Munice chladla celou noc

Policisté dnes pokračují v ohledávání místa úterního požáru. Po celou noc se čekalo, až munice zchladne. „Způsobenou škodu nelze zatím stanovit,“ řekla mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivana Nguyenová. Při události nebyl nikdo zraněn.

„Vyšetřování je na samém začátku,“ uvedla. Sklad je v části Chudeřice, má ho pronajatý Pyrotechnická služba Policie ČR k uskladnění munice. Výbuchy se začaly ozývat v úterý krátce před 13:00. Prověřování okolností a příčin požáru převzala právě Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Ministr Hamáček řekl, že požár a následný výbuch se týkal muniční kobky o rozměrech 3 × 3 metry, od výbuchu se vznítilo dřevo, které bylo kolem.

Reklama

Doporučované