Hlavní obsah

Vedení ODS schválilo koaliční smlouvu, dostane premiéra a pět ministerstev

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Předseda ODS Petr Fiala.

Reklama

aktualizováno •

S koaliční smlouvou už souhlasily dvě z pěti stran budoucí vlády. Po STAN ji jednoznačnou většinou schválila výkonná rada ODS.

Článek

Výkonná rada ODS dnes schválila koaliční smlouvu a programové prohlášení pravděpodobné příští vlády občanských demokratů s KDU-ČSL, TOP 09, Piráty a Starosty. Oznámil to předseda ODS Petr Fiala. Podle něj širší vedení občanských demokratů dohodu podpořilo jednoznačnou většinou. Občanští demokraté mají obsadit pět ministerstev, a to financí, dopravy, spravedlnosti, kultury a obrany, uvedl kandidát na premiéra Fiala.

O personálním obsazení vlády se podle předsedy ODS nejednalo. „Personální otázky všechny strany, které se účastní té budoucí vlády, budou teprve řešit,“ řekl Fiala.

Předseda ODS potvrdil, že se v sobotu spojí s prezidentem Milošem Zemanem formou videokonference. Uvedl, že Zemana seznámí s povolebním vyjednáváním a dohodou pěti stran o sestavení budoucí vlády. Očekává, že mu Zeman k tomu sdělí svůj názor na politickou situaci po volbách.

Koaliční smlouva byla podle Fialy schválena širším vedením ODS „naprosto dominantní většinou“, nikdo nebyl proti. Smlouva bude zveřejněna až v pondělí 8. listopadu po plánovaném podpisu, připomněl. „V rámci výkonné rady panovala spokojenost s výsledkem, a to jak z hlediska struktury vlády, tak z hlediska toho, čeho jsme dosáhli v rámci debaty o programu,“ dodal Fiala.

Koaliční smlouvu, na níž se lídři stran rodící se vládní pětikoalice dohodli v úterý, dnes schválil také celostátní výbor Starostů. KDU-ČSL a TOP 09 o ní budou jednat v pátek. U Pirátů budou hlasovat všichni členové strany v rámci celostátního fóra, které by se podle místopředsedy strany Vojtěcha Pikala mohlo konat o víkendu po podpisu smlouvy.

Nový většinový kabinet má mít 18 členů, oproti současné menšinové vládě ANO a ČSSD v něm přibudou ministři pro legislativu, pro evropské záležitosti a pro vědu, výzkum a inovace. Kandidáti na ministry by mohli být zveřejněni podle Fialy až poté, co bude podle očekávání pověřen sestavením vlády, případně jmenován premiérem. „Nespěchejme přespříliš, to by opravdu ničemu nepomohlo. Určitě každá z politických stran má nějakou představu o tom, jaké kandidáty vyšle do té budoucí vlády, ale všechno má svůj čas,“ sdělil předseda ODS.

Spolu s Fialou by ve vládě podle dosavadních spekulací měli za ODS být Zbyněk Stanjura jako ministr financí, Jana Černochová jako ministryně obrany a Martin Kupka jako ministr dopravy. Ministrem spravedlnosti by se mohl znovu stát Pavel Blažek. Dalších pět ministerských postů si rozdělí lidovci a TOP 09, sedm křesel ve vládě pak budou mít Starostové a Piráti.

Foto: Seznam Zprávy

Takto se zatím rýsuje kabinet Petra Fialy.

Reklama

Doporučované