Hlavní obsah

Budou Piráti ve vládě? Rozhodnout by se mohlo už o víkendu, řekla Richterová

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Spory Pirátů se Starosty? My jednáme poctivě, férově a v souladu s dohodami, říká Richterová.

Reklama

Článek

Budoucí vláda Petra Fialy podepsala koaliční smlouvu. Účast v novém kabinetu odsouhlasily už i čtyři z pěti stran. Čeká se na schválení Pirátskou stranou, ve které o smlouvě hlasuje celá členská základna. Může to být problém?

Hostem Ptám se já byla 1. místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

Po pondělním podepsání koaliční smlouvy mezi koalicí Spolu a PirSTAN všichni napjatě čekají na rozhodnutí členské základy Pirátů, která musí smlouvu ještě odsouhlasit. Sledují ale i to, jak dlouho vydrží spolupráce s jejich koaličním partnerem STAN. Piráti totiž stranu obvinili z nefér vedení kampaně a ta se zase brání, že si Pirátská strana může za špatný výsledek sama. Předseda STAN Vít Rakušan se také nechal slyšet, že si spolupráci do dalších voleb už neumí představit.

„My jako Piráti jednáme poctivě, férově a v souladu s dohodami. Mně přijde důležité přistupovat k tomu profesionálně. Pochybení byla, porušení koaliční smlouvy musíme řešit. Že došlo k podpoře konkrétních kandidátů, kteří pak byli vykroužkováni, to je fakt. A teď je to na našich vnitřních projednáních. My se ale plně soustředíme na jednání o vládě. To jsme slíbili lidem v téhle zemi,“ řekla k situaci Richterová s tím, že jí slova některých koaličních kolegů zaráží.

O tom, jestli se budou Piráti – nejen se Starosty, ale i s členy koalice SPOLU – podílet na vládě, by se přitom mohlo podle Richterové rozhodnout během víkendu. „Směřujeme k tomu, aby se mezi členy o koaliční smlouvě hlasovalo o víkendu, ale může se to ještě změnit. Že si naši členové vyžádají více času,“ vysvětlila s tím, že základna má odhlasovat i to, kolik procent jejich členů by pro koaliční smlouvu mělo zvednout ruku: „Celorepublikové předsednictvo doporučuje 50 %, ale budeme respektovat rozhodnutí členů.“

Otázkou je i to, za jakých podmínek – pokud dá členská základna Pirátů zelenou – by strana do vlády měla vstoupit. Členům strany se totiž nelíbí ani to, že by její představitelé měli zároveň poslanecký i ministerský mandát, k čemuž by mohlo dojít v případě jmenování předsedy Ivana Bartoše ministrem pro místní rozvoj a digitalizaci, nebo Jakuba Michálka členem vlády pro legislativu. Pokud by se ale poslaneckého mandátu vzdali, nemusí je ve Sněmovně nahradit zástupci Pirátů.

Podle Richterové je především chybou, že Senát odmítl schválit klouzavý mandát, kterému dala zelenou minulá Sněmovna. „My vůči našim voličům máme zodpovědnost a vůči tomu, jak je budeme zastupovat, ačkoliv jsme zatím klouzavý mandát neprosadili,“ vysvětlila Richterová s tím, že by se o jeho přijetí měla strana znovu pokusit. Dokud k tomu ale nedojde, podle místopředsedkyně Pirátů by nebylo rozumné, aby se potenciální pirátští ministři vzdali svých křesel v dolní komoře Parlamentu.

Richterová nevidí kritiku plánovaného vládního angažmá některými členy strany na veřejnosti přístupném Pirátském fóru za problém. „Chceme ukázat, že politika se dá dělat diskuzí a širokým zapojením všech členů a členek,“ bránila se otázce, zda by stranické fórum nemělo být uzavřené. „Jsem ráda, že máme transparentní hlasování, hospodaření, a podobně. Ale doporučila bych zvážit, že určitá vlákna a jednání uzavřít jako neveřejná,“ přiznala.

Jak jsou na tom teď vztahy mezi Piráty a STAN? A existuje reálná hrozba, že členové strany své zástupce do vlády nepustí?

Pusťte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

Hostem Ptám se já byla místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované