Hlavní obsah

Vedení Prahy chce dostat soudce a žalobce z bytů, kde platí nájem jako sociálně slabí

Nové vedení Prahy chce dostat žalobce a soudce z městských bytů.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Některým soudcům a žalobcům chce magistrát vypovědět smlouvy, dalším pak zvedne nájmy.

Článek

Nové vedení Prahy chce dostat několik desítek soudců a státních zástupců z městských bytů, kde platí nájem jako sociálně slabí.

Seznam opakovaně upozornil na to, že využívají byty za ceny okolo 60 korun za metr čtvereční. Tržní nájemné se přitom ve stejných lokalitách pohybuje kolem 300 korun.

Jednotlivé případy nechal prověřit bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán i ten současný Jan Kněžínek. Nelíbilo se jim, že takto zvýhodněné byty využívají soudci a žalobci, kteří mají v Praze průměrné platy zhruba 100 tisíc korun.

Pražský městský státní zástupce Martin Erazím pak vyzval své žalobce, ať jednají s magistrátem o navýšení nájmů. Jenže nikdo prý k tomu zatím nepřistoupil. A tak radní pro bydlení Adam Zábranský přišel s novým plánem.

„Zhruba polovina z těch padesáti soudců a státních zástupců mají smlouvy na dobu určitou. Tam to řešení bude jednoduché. Neprodloužíme jim nájemní smlouvy,“ prohlásil Zábranský.

U druhé poloviny je podle něj řešení komplikovanější, protože mají smlouvy na dobu neurčitou. „Budeme jim postupně navyšovat nájemné, protože když řádně platí nájem, tak neexistuje jiný způsob, jak je z těch bytů dostat,“ uvedl Zábranský.

Desítky soudců a žalobců v Praze bydlí za ceny pro chudé.Video: Radek Nohl, Anita Baselová

Městské byty využívají také řadoví zaměstnanci pracující na soudech a státních zastupitelstvích v Praze. Ti o ně nepřijdou.

„Řadoví úředníci mají na soudech a státních zastupitelstvích velmi nízké platy. Proto mi dává smysl, aby jim město tyto byty nabízelo,“ dodal Zábranský.

Brzy by možná mohli využívat i byty, které se rozhodli opustit dva soudci z Městského soudu v Praze. Alexander Károlyi se odstěhuje ke konci letošního roku, Richard Toman pak v první polovině roku 2019. To dokončí stavbu svého rodinného domu.

„Byt, který mám pronajatý, opouštím proto, že mi jednak skončí doba nájmu a jednak proto, že jsem již delší dobu činil kroky k zajištění bytové potřeby vlastními silami,“ uvedl Toman.

Reklama

Doporučované