Hlavní obsah

Vedení pražské ČSSD navrhlo Maláčovou jako svou novou lídryni

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Reklama

aktualizováno •

Janě Maláčové se otevřela cesta kandidovat v nadcházejících volbách za ČSSD v hlavním městě.

Článek

Sociální demokraté v Praze podnikli první krok k tomu, aby je v nadcházejících volbách vedla jako jednička ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Měla by tak vystřídat v čele kandidátky dosavadního lídra – exministra zahraničí Tomáše Petříčka. Pozici Maláčové musí ještě potvrdit centrální vedení strany, které se sejde tento týden v pátek.

Kandidátní listinu s Maláčovou v čele odsouhlasilo na svém pondělním jednání krajské vedení socialistů v hlavním městě. Seznam Zprávám to potvrdil jejich předseda Petr Pavlík. „Bylo to o hlas,“ uvedl s tím, že na kandidátce jsou nově například i někdejší lídr Zelených Matěj Stropnický nebo ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík.

Bylo to o hlas.
Petr Pavlík, předseda pražské ČSSD

Podle Pavlíka pak na kandidátce zůstal i někdejší ministr zahraničí Tomáš Petříček, ale ne jako lídr. Pražští sociální demokraté s ním jako s lídrem počítali ještě před třemi měsíci. O post si pak veřejně řekl koncem loňského roku.

Petříčkovo odsunutí z čela kandidátky souvisí s novými poměry sil v celé ČSSD i v její pražské buňce. Tim, že Petříček skončil na ministerstvu zahraničí po prohraném letošním sjezdu, oslabil i jeho hlavní pražský spojenec, exposlanec Miroslav Poche.

„Klika kolem Pavla Jaroše dnes hlasováním o jediný hlas vyjádřila, že neuznává řádné demokratické stranické primárky. Asi pro ně pravidla nic neznamenají. Odmítám se podílet na tomto divadle a budu se dál věnovat tématům, která trápí naše voliče, řeší jejich problémy a budoucnost naší země, spíš než stranickým hrátkám pár dnes vyvolených funkcionářů,“ komentoval to pro Seznam Zprávy Petříček.

Odmítám se podílet na tomto divadle.
Tomáš Petříček, exministr

Vliv v pražské buňce získal jeho rival Pavel Jaroš, spojenec předsedy strany Jana Hamáčka, který mu pomohl vybojovat pokračování v čele Lidového domu. Po letošním sjezdu také Jaroš nastoupil jako politický náměstek v Černínském paláci. Ten byl do té doby hájemstvím Petříčka s Pochem.

Seznam Zprávy již dříve napsaly, že v hlavním městě za ČSSD kandidují někdejší premiér Vladimír Špidla nebo sociálnědemokratický kandidát na prezidenta z první přímé volby Jiří Dienstbier. Oba jsou uvedeni i na nové kandidátní listině.

Reklama

Doporučované