Hlavní obsah

Vedl výchovný ústav. Kontrola mu přičítá šikanu, ponižování i bossing

Záhady Josefa Klímy: Upozornili jsme na šikanu, které se roky dopouštěl na svých podřízených. Jak to dopadlo?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V květnu tohoto roku jsme odvysílali reportáž o napjatých poměrech mezi zaměstnanci a ředitelem výchovného ústavu ve Střílkách. Situaci už prověřovala školní inspekce i inspektorát práce, oba úřady jim daly za pravdu.

Článek

Podle slov bývalých zaměstnanců docházelo ze strany vedení k jejich šikaně, která mnohé z nich nakonec donutila odejít. Tím, kdo se ke svým podřízeným choval poněkud nestandardně, měl být sám pan ředitel ústavu Lubomír Ševčík.

Takto na své pracovní působení v ústavu vzpomíná Nikola Plisková: „Začal být prostě nepříjemný, ty zaměstnance proti mně štval. Já jsem nakonec skončila na pracovní neschopnosti a tu jsem potom musela ukončit. Protože mně pan ředitel volal, že pokud mu nepodepíšu dohodu o ukončení pracovního poměru, tak že už si vymyslel dva vytýkací dopisy. A ve státní správě už si nikde neškrtnu a nedostanu ani podporu v nezaměstnanosti. Nakonec jsem mu ukončení podepsala, nebo tu výpověď, a byla jsem ráda, že jsem odešla.“

V podobném duchu vykresluje chování pana ředitele i několik dalších zaměstnanců. Jako například Jiří Klabal, který sám výchovný ústav nakonec také opustil. „Řídil si ten ústav jak firmu. Jako kdyby byl jeho. O všem rozhodoval, jak kdyby měl neomezenou moc. O tom také vypovídalo zařazení lidí na pozice. Nerozhodovalo vzdělání, nerozhodovala nějaká kvalita. Byl tam všude cítit protekcionismus, jakoby to bylo dáno nějakými vztahy. Kdo byl loajální a kdo ne. Část zaměstnanců se naučila šlapat brázdu. A ti, kdo se nedokážou ohnout, tak odcházejí,“ popisoval situaci v ústavu Jiří Klabal.

I díky stále rostoucí nespokojenosti zaměstnanců ústavu vznikly ve Střílkách před dvěma lety odbory, které začaly na všemožné prohřešky pana ředitele poukazovat. Na základě podnětů poslalo Ministerstvo školství do ústavu několik kontrol, které skutečně odhalily, že se tamní vedení dopouští na svých podřízených šikany, mobbingu a bossingu.

Pár týdnů po zveřejnění naší reportáže, kde jsme upozornili na šikanu zaměstnanců výchovného ústavu, dospělo Ministerstvo školství k jasnému závěru. Pana ředitele z jeho pozice okamžitě odvolalo. A následně vyhlásilo na tuto pozici nové výběrové řízení. „Došlo tam k výraznému manažerskému selhání a bohužel již tyto chyby není možné napravit. Proto se MŠMT rozhodlo, že pana ředitele Ševčíka odvolá z funkce ředitele,“ dodává mluvčí ministerstva Aneta Lednová.

Jak na tuto zprávu reagovali zaměstnanci v samotném výchovném ústavu a komu se naopak nelíbilo, že jsme veřejně poukázali na výrazná pochybení ředitele Ševčíka?

Dozvíte se v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované