Hlavní obsah

Na zahradě má černou stavbu plynovodu. I tak boj s mocnou firmou prohrává

Záhady Josefa Klímy z 25. 6. 2020: Na zahradě má černou stavbu plynovodu. Boj s plynárenskou společností zatím vede marně.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Společnost E.ON provozuje už devět let de facto černou stavbu. Za znehodnocený pozemek ovšem náhradu platit nechce.

Článek

Roman Davídek zdědil v 70. letech minulého století pozemky v Rudolfově u Českých Budějovic. Když je chtěl v roce 2006 prodat, zájemce se našel velmi rychle. Pozemky, určené územním plánem k výstavbě rodinných domků, si vybral developer z Brna. Jenže ten ještě před podpisem smlouvy zjistil, že přes pozemky vede plynovod. A na Romana Davídka podle jeho právníka dokonce podal trestní oznámení pro pokus o podvod.

Vysokotlaká přípojka pro místní cihelnu, později proměněná na plynovod, vyrostla na pozemcích více než 80 majitelů na začátku 90. let. Stavebník - Jihočeské cihelny - ovšem vůbec neinformovaly majitele pozemků, že na jejich majetku budou stavět. Chybu udělal i stavební úřad, který stavbu bez informování majitelů dotčených pozemků povolil a po jejím dokončení vydal i kolaudační rozhodnutí.

Plynovod získala později do užívání společnost E.ON. Ta nyní tvrdí, že pokud bylo stavební povolení vydáno neoprávněně, stále platí kolaudační rozhodnutí a došlo k vydržení práva pozemky užívat. Právní zástupce Romana Davídka ovšem zpochybňuje i vlastnictví plynovodu.

Stavební úřad v Rudolfově mezitím svou chybu „napravil“ tím, že dokumenty ke stavbě ztratil.

Roman Davídek má nyní částečně znehodnocený a velmi těžko prodejný pozemek. U soudu úspěšně napadl stavební povolení, které bylo v roce 2011 zrušeno.

Soudy o náhradu škody a o nájem pozemku ale Roman Davídek prohrál. Už devět let tak společnost E.ON provozuje de facto černou stavbu, na kterou je napojena tisícovka domácností, a stavební úřady dosud nedořešily ani prvoinstanční řízení.

Problém, který má Roman Davídek, má navíc daleko více majitelů pozemků, kteří o něm netuší. Plynovody se totiž nezapisují do katastru nemovitostí. Přesvědčit se o tom můžete v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované