Hlavní obsah

Vedle těchto kamenů vypadají nejlepší přátelé ženy jako chudý příbuzný

Foto: Pikist.com

Šperky z bílého zlata a vzácných turmalínů Paraíba.

Reklama

Diamanty, smaragdy a rubíny už nepatří mezi nejhodnotnější ani nejatraktivnější drahokamy. Sběratelé dnes hledají šperky vyrobené ze vzácných a nápadných kamenů, které je někdy téměř nemožné najít. Dají za ně až 600 000 dolarů.

Článek

Zpěvačka a herečka Marilyn Monroe zpívá, že nejlepším přítelem ženy je diamant. Kdyby se dnes dělala cover verze jejího songu, krystalická forma uhlíku by v ní už neobstála.

Místo obvyklých a dobře známých drahokamů totiž poslední dobou bodují peridoty, grandidierity a kameny z přírodní mušloviny. Tyto drahokamy jsou vyhledávané hlavně pro své nezvyklé optické efekty, jako je změna barvy u alexandritu, nebo proto, že vznikly z jedinečného organického procesu jako mušlovina z lastur.

Podle agentury Bloomberg je jedním z nejstarších známých drahokamů na světě peridot. Vyhledávali ho už starověcí Egypťané, kteří ho nazývali kamenem slunce. Nyní se opět vrací do módy. Spojení zeleno-žlutého minerálu s hvězdami bylo předvídatelné, protože krystaly peridotu se shromažďují z meteoritů, které se srazily se Zemí.

Nerost má různé odstíny. Ty nejzelenější mohou být tak tmavé, že jsou někdy zaměňovány za smaragdy. Peridot je dvojlomný minerál, což znamená, že světlo jimi prochází a láme se dvěma cestami. Odráží tedy více světla, což mu dodává na lesku diamantu.

Nejlepší peridoty pocházejí z Myanmaru. Jsou oblíbené pro své živé a syté barvy. Náhrdelník od společnosti Verdura je vyroben z 55 vybroušených barmských peridotů o hmotnosti více než 275 karátů. Jeho cena činí 265 000 dolarů.

Dalším takovým kamenem je alexandrit, i ten má velice vzácné vlastnosti. Mění totiž barvu pod různými druhy světla. Za denního světla je zelený až modrozelený, pod umělým nabírá červený až purpurově červený tón. Poprvé byl nalezen v roce 1830 a byl pojmenován po ruském carovi Alexandrovi II. Kromě Ruska se nacházejí jeho naleziště také na Srí Lance, v Brazílii a ve východní Africe.

Jde o jeden z nejdražších kamenů na světě. Cena kamene nejvyšší kvality, který mění barvy velice intenzivně, se může vyšplhat až na 70 000 dolarů za karát (1 karát = 5 g). Většina těchto nerostů však váží méně než jeden karát, ale o to jsou větší kameny cennější.

Prsten s 5,74karátového alexandritu lemovaného dvěma oválnými diamanty od Oscara Heymana vyjde na 370 000 dolarů. Kvalita a velikost alexandritu z něj dělají mimořádně vzácný kousek, který je pro sběratele velmi atraktivní.

Za vzácný turmalín, který existuje v mnoha barvách, ale jen jedinečné odstíny získávají svá vlastní jména, jsou sběratelé ochotní zaplatit i přes půl milionu dolarů. Nejvzácnější turmalín bazénové modři byl objeven v brazilské Paraíbě v 80. letech a získal jméno po místu naleziště. V regionu se nacházejí ložiska mědi, která dodávají nerostu jedinečný tyrkysový odstín.

„V posledních několika letech jsme zaznamenali enormní skok v poptávce po vysoce kvalitních turmalínech Paraíba, což vedlo k rekordním cenám,“ uvedl Quig Bruning, vedoucí šperků v Sotheby’s New York.

Klenotnictví Oscar Heyman s turmalínem Paraíba často pracuje. Jeden z jeho náhrdelníků obsahuje 32 dokonale sladěných turmalínů Paraíba, které mají tvar hrušky. Šperk doplňuje 52 diamantů, které jsou po celém jeho obvodu. Náhrdelníku dodávají lesk, zvýrazňují barvu turmalínů a také zvyšují jeho cenu na 600 000 dolarů (13,54 milionu korun).

Nerost grandidierit je tak vzácný, že většina sběratelů o něm nikdy neslyšela, natož aby ho viděla osobně. Nejkvalitnější kameny původem z Madagaskaru mají modrozelenou barvu a bývají velmi malé, takže je někdy ani není možné zasadit do šperku.

V loňském roce měla aukční síň Phillips první a možná jediný grandidierit, který se kdy vydražil. Výjimečný 4,78karátový drahokam prodala za 52 500 dolarů, přičemž jeho cena byla téměř 11 000 dolarů za karát. Šperky na zakázku z něj vyrábí jen hrstka specialistů včetně klenotnictví Omi Privé. To vyrobilo prsten s 2,21karátovým grandidieritem, který lemovaly diamanty a alexandrity, jehož hodnota je 97 000 dolarů.

Ve výčtu potenciálních náhrad za diamanty nesmějí chybět safíry. Nejvzácnější ze všech ozdobných safírů je Padparadscha, který pochází ze Srí Lanky. Jeho název je odvozen od sinhálského slova pro lotosový květ, jelikož má podobnou růžovo-oranžovou barvu. „Je to vzácná rovnováha růžové a oranžové, která dává safíru najednou jasné teplo a jemnou strukturu,“ rozplývá se Bruning ze šperkařství Sotheby’s New York.

Jeho barva připomínající tropický západ slunce se totiž neobjevuje v žádném jiném přírodním drahokamu. Klenotnictví Lorraine Schwartz uvedlo řadu těchto speciálních drahokamů v náušnicích smícháním různých tvarů včetně hrušky a oválu a nabízí různé odstíny od růžové po výrazně oranžové za cenu 245 000 dolarů.

Další z ojedinělých kamenů nepochází z dolů, nýbrž z mořského dna. Stejně jako pravé perly, tak i mušlovina je získávána z měkkýšů. Perly se dnes pěstují ve velkém, takže se žízeň po nich snížila.

Plž jménem křídlatec veliký, z nějž růžová mušlovina pochází, se stejným způsobem chovat nedá, proto jde o tak vzácný materiál a řadí se k těm nejdražším. Křídlatci žijí v Karibiku v relativně hojném počtu a pro lidi nejvzácnější část svého těla ukrývají uvnitř ulity.

Ale existuje pouze šance 1:10 000 až 1:15 000, že v nich šperkaři najdou mušlovinu drahokamové kvality. Mušlovina existuje v odstínech bílé, růžové, červené či hnědé, ale nejžádanější je tmavě růžová připomínající žvýkačku. Klenotnictví Cicada vyrobilo prsten ze čtyřkarátové mušloviny s alexandritem v ceně 74 000 dolarů.

Marilyn Monroe se vyznává ze své lásky k diamantům. Rada pro netrpělivé – samotný song začíná od druhé minuty.

Reklama

Doporučované