Hlavní obsah

Veganští aktivisté demolovali řeznictví a restaurace. Za ničení oken a zakládání ohňů je čeká vězení

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Třiadvacetiletý muž a šestadvacetiletá žena se u soudu v severofrancouzském Lille přiznali k útokům na řeznictví a jiné podniky obchodující s masem. Odsouzeni byli k šesti, respektive deseti měsícům za mřížemi.

Článek

Cyrile a Mathilde byli shledáni vinnými ze spáchání 15 útoků mezi loňským prosincem a únorem, při kterých rozbíjeli okna nebo zakládali ohně za pomoci benzínu. Jejich terčem byla řeznictví, jatka nebo restaurace zaměřené na přípravu steaků.

„Bylo nutné, abychom dali najevo, že takové chování skupin extremistů s násilnými idejemi musí skončit,“ řekl v prohlášení Laurent Rigaud, prezident severofrancouzské řeznické federace.

Kromě výkonu trestu deseti měsíců pro muže jménem Cyrile a ženu Mathildu soud rozhodl, že oba aktivisté budou muset uhradit veškerou způsobenou škodu.

Dva další aktivisté – výtržníci za pomoc při útocích dostali podmínečné tresty.

Skupiny veganských aktivistů na severu Francie, zejména kolem Lille, jsou známy pro násilné praktiky některých z nich. Místní řezníci loni v červnu veřejně žádali ministerstvo vnitra o zvýšenou ochranu jejich podniků po četných útocích.

Reklama

Související témata:

Doporučované